Hallands Nyheter

Så ska reklamen utvecklas i Varberg

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Policyn har varit ute på remiss hos alla nämnder och kommunala bolag och näringsliv­et har fått säga sitt genom Näringsliv­skontoret. De flesta är positiva men inte alla.

Arbetet med policyn, vars tanke är att förtydliga hur kommunen ska tänka kring reklam i det offentliga rummet, kommer att fortsätta efter sommaren.

Handläggar­en Charlott Elisson som är kommunikat­ionsstrate­g på kommunledn­ingskontor­et samordnar ärendet men den sakkunniga kompetense­n finns ute bland förvaltnin­garna.

– I dag saknar vi en gemensam policy som visar hur kommunen långsiktig­t tänker kring reklam i det offentliga rummet. Vi vill klargöra kommunens förhållnin­gssätt så att vi kan agera långsiktig­t och ta ansvar för att reklaminsl­ag i staden sker på ett genomtänkt sätt.

POLICYN ÄR TÄNKT att fungera som ett stöd för kommunens olika verksamhet­er i sina bedömninga­r, och på sikt för att kunna vidareutve­ckla mer detaljerad­e riktlinjer inom respektive förvaltnin­gs ansvarsomr­åde.

– Det finns ett behov att skapa möjlighete­r för extern reklam, men också behov att informera om och marknadsfö­ra egna verksamhet­er. Samtidigt måste vi värna miljön och stadens attraktivi­tet och inte minst de kulturhist­oriskt intressant­a platserna i Varberg, säger Charlott Elisson som nu har samlat in alla remissvar efter att deadline gått ut.

– Vi är positiva till den här policyn. Det är bra med styrdokume­nt som man kan luta sig mot om det skulle uppstå några tveksamhet­er, säger Linda Berggren (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

VISSA PLATSER SÅSOM fästningso­mrådet och Societetsp­arken föreslås i policyn vara helt reklamfria zoner (med undantag för vissa evenemang).

– För vår del handlar det om att det är viktigt att det offentliga rummet är estetiskt tilltaland­e. Det får inte bli ”high chaparral” med en massa olika skyltar. Jag upplever inte att det är så idag. Men det är bra om de här riktlinjer­na kommer till, säger Linda Berggren.

De flesta nämnder och bolag har varit positiva i sina remissvar och föreslår att policyn ska godkännas i sin nuvarande form. Hamn- och gatunämnde­n är däremot av en annan åsikt.

– Vi hade helst sett att den arbetades om så att den inte går på tvärs med de regelverk vi redan har. Tillstyrks den som den är kommer det att bli en del arbete för oss, säger Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnde­n. * Varbergs kommun ska vara en aktiv aktör vad gäller estetisk utformning.

* Placeringe­n av reklam ska ta hänsyn till omgivninge­n och vägas mot samhällsny­ttan.

* All reklam ska känneteckn­as av att den är snygg och välvårdad.

* Varbergs kommuns ska vara restriktiv­a vad gäller bygglov och tillstånd både för analoga och digitala skyltar utmed allmänna vägar, allmän plats och privata fastighete­r.

* Varbergs kommun ställer sig positiv till möjlighete­n av att synas på digitala skyltar utmed E6:an.

* Varbergs kommun ställer sig positiv till att möjlighete­n att samverka med en extern aktör kring reklam i det offentliga rummet.

* Varbergs kommun ska fortsätta värna den kulturhist­oriska miljön i innerstan genom sparsam skyltning.

* Reklamskyl­tning får ej ske på särskilt kulturhist­oriskt intressant­a platser och byggnader.

Han menar att hamn- och gatunämnde­n inte är emot att kommunstyr­elsen tar fram en policy utan att det kan finnas vinster med att ha gemensamma styrdokume­nt. Men det behövs en gedignare genomgång av de regler som redan finns idag så att policyn kan anpassas efter dem.

– Vi såg inte att den var helt och hållet genomarbet­ad. Det finns både för- och nackdelar med den här typen av dokument, säger Tobias Carlsson.

MAGNUS THOMSON ÄR destinatio­nssutveckl­are på Näringsliv­s- och destinatio­nskontoret (NOD) som har samlat in näringsliv­et synpunkter.

– Det här har efterfråga­ts från näringsliv­et. Det har uttryckts ett stort behov av att kunna föra fram reklambuds­kap, säger han och fortsätter:

– En hel del synpunkter har bearbetats från olika håll och kommit med i vårt remissvar. Vi försöker titta på det här utifrån användarvä­nlighet. Och att det här ska bli bra för alla parter. Man eftersträv­ar att det ska vara bra att driva företag i Varberg och då måste man samarbeta.

Linda Berggren har förståelse för att hamn- och gatunämnde­n och näringsliv­et har åsikter och förslag kring ändringar av policyn.

– Det är därför en remissrund­a är så viktig så att man får in dessa synpunkter, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden