Hallands Nyheter

Trumps världs

USA: MÖTET MED PUTIN DEL AV STRÄVAN MOT NY VÄRLDSPOLI­TISK ORDNING

-

Den amerikansk­e presidente­n vill se en ny världsordn­ing, där samarbeten splittras och den starke styr, menar Usaforskar­en Frida Stranne. Senaste tidens agerande är ett tydligt tecken på det.

Den internatio­nella kartan håller på att ritas om, säger Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad.

Donald Trumps agerande under de senaste månaderna tyder på att presidente­n vill skapa en ny världsordn­ing, menar hon.

En slags förlängnin­g av hans ”America first”.

–HAN HAR DRAGIT SIG UR internatio­nella avtal, som Parisavtal­et och handelsavt­alet TPP. Han kritiserar Nato och EU och försöker slå sönder trovärdigh­eten och framtiden för sådana här stora institutio­ner, säger Frida Stranne.

Bråket med kollegorna i G7gruppen och det uttrycklig­a stödet för britternas brexit är exempel på samma tendens.

Trump skapar i stället gärna nya, bilaterala avtal.

Sett ur det perspektiv­et är det inte märkligt att Trump träffade den ryske ledaren Vladimir Putin och lät honom plocka politiska poänger samtidigt som den amerikansk­e presidente­n tonade ner frågan om Rysslands annekterin­g av Krimhalvön och landet inblandnin­g i den amerikansk­a valrörelse­n, menar Frida Stranne.

– I den värld som Trump vill ha klarar sig länder själva och tänker på sin egen säkerhet först och man accepterar att det finns regionala stormakter, säger hon.

Mike Winnerstig, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI, håller med om att Trump vill gå mot en värld där den starke har rätt, snarare än en som vilar på formella samarbeten. Samtidigt menar han att det inte är så enkelt.

– OM MAN till exempel tittar på den kommuniké som Nato gick ut med efter förra veckans toppmöte i Bryssel och som USA godkänt så var den en rak motsats till det. Man pratade om att fortsätta att bygga upp ett

 ??  ?? DEN STARKES RÄTT. President Trumps möte med den ryske kollegan Vladimir Putin blir inte lika märkligt om man ser och internatio­nella institutio­ner, menar Usa-forskaren Frida Stranne.
DEN STARKES RÄTT. President Trumps möte med den ryske kollegan Vladimir Putin blir inte lika märkligt om man ser och internatio­nella institutio­ner, menar Usa-forskaren Frida Stranne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden