Hallands Nyheter

Stormöte samlar stöd för Somalia

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Efter det plötsliga närmandet mellan Etiopien och Eritrea riktas nu hopp om positiva steg även i grannlande­t Somalia. Ett stormöte i Bryssel i delvis svensk regi ska samla nytt stöd till problemsta­ten på Afrikas horn.

– Vi vill ge styrka och stöd till Somalia i ett läge där vi ser att det finns stora möjlighete­r att utveckla det här landet, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) inför tisdagens så kallade ”partnerska­psforum för Somalia” i Bryssel.

– De har visat att de kan och vill. Därför samlar vi det internatio­nella samfundet för att se hur vi kan hjälpa dem på bästa sätt, politiskt, ekonomiskt, med handel och så vidare.

Diskussion­erna kommer bland annat att handla om hur de egna somaliska styrkorna ska kunna ta över från Afrikanska unionens fredsbevar­ande insats och vilka förberedel­ser som krävs inför de allmänna val som planerats.

– Det svåra för Somalia är att hitta en modell för decentrali­seringen: vad ska bestämmas av centralreg­eringen i Mogadishu och vad ska bestämmas i regionerna? Det är tanken att vi ska hitta samsyn mellan de som ger dem stöd och dem själva, säger Mikael Lindvall, svensk ambassadör i Kusp – EU:S kommitté för utrikes- och säkerhetsp­olitik.

Somalia har präglats av våld och terror i mer än 25 år. Att grannlände­rna Etiopien och Eritrea plötsligt lyckats bilägga sin mångåriga konflikt väcker ändå hopp om en ljusare framtid i regionen.

 ?? Bild: FARAH ABDI WARSAMEH ?? VÅLD OCH DÖD. I lördags exploderad­e en bilbomb nära presidentp­alatset i Mogadishu.
Bild: FARAH ABDI WARSAMEH VÅLD OCH DÖD. I lördags exploderad­e en bilbomb nära presidentp­alatset i Mogadishu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden