Hallands Nyheter

Sara fick en upplevelse utöver det vanliga

NY YRKESINRIK­TNING: FRÅN FRISÖR TILL OPTIKER

-

Efter gymnasiet på PS i Varberg arbetade Sarah Trankvist som frisör i sex år. Hon trivdes med det kreativa jobbet och uppskattad­e kundkontak­ten. Men så började ryggen krångla och Sarah insåg att hon hade ett helt yrkesliv framför sig och sökte 2016 till optikerutb­ildningen.

– Jag kom in som reserv vid Linnéunive­rsitetet i Kalmar och hade bara någon vecka på mig med att ordna bostad. Men det gick bra och jag är väldigt nöjd med utbildning­en, säger Sarah som tycker att det finns en hel del likheter mellan frisör- och optikerjob­ben:

– Man möter människor och får möjlighete­n att få utforska personen, pussla ihop ett utseende med frisyr eller glasögon. Det är roligt och givande när kunderna eller patientern­a blir nöjda.

I VÅRAS FICK Sarah chansen att åka med organisati­onen Optiker utan gränser och under ett par veckor göra synundersö­kningar och dela ut glasögon till behövande.

– Vi hade en föreläsare på en av våra kurser som berättade om biståndsar­betet och jag tyckte att det lät intressant.

Sarah skickade sin ansökan till Optiker utan gränser och blev utvald att åka till Peru för att hjälpa till med synundersö­kningar bland behövande.

– Det är verkligen inte varje dag man får en chans att hjälpa människor i tredje världen. Dessutom har jag alltid velat åka till Sydamerika så det var en bonus att få åka till Peru.

SARAH BESKRIVER resan som ett spännande äventyr men berättar också om den svåra fattigdome­n som hon fick möta på nära håll. Många av de patienter hon undersökte var hemlösa och ingen av dem hade råd att köpa glasögon.

– Så här i efterhand är det blandade känslor, det var sorgligt att se fattigdome­n, att se människor som varken hade vatten, el eller någonstans att bo. Samtidigt var det otroligt intressant att se vilken nytta vi faktiskt gjorde för de som kom till oss, säger hon och uppmanar fler att lämna sina gamla glasögon till insamlinga­r.

– Ett par repiga glasögon är bättre än inga glasögon alls.

GRUPPEN BESTOD AV totalt fyra optiker och tre assistente­r som under två och en halv vecka gjorde 2 043 undersökni­ngar och delade ut 3 390 par glasögon. Anlitade tolkar skjutsade gruppen till de platser där man upprättade mobila kliniker bestående av en bänk där patientern­a fick sitta och vänta och ett tält där undersökni­ngarna gjordes.

– På ett ställe satte vi upp vårt tält på en större refug mitt i vägen, det är lite skillnad mot vad vi är vana vid här hemma, konstatera­r Sarah.

Hon upptäckte att glasögon

När optikerstu­denten Sarah Trankvist fick chansen att åka till Peru för att göra synundersö­kningar nappade hon direkt. Erfarenhet­erna från besöket bär hon med sig in i sitt nya yrke.

är något av en statussymb­ol i Peru. De fick besök av en del människor som egentligen inte behövde glasögon men som insisterad­e på att ändå få hjälpmedel.

– Att ha glasögon är status eftersom det är dyrt och många har inte råd med det. Den som bär glasögon visar att hen har råd, det syns ju inte att personen fått dem av oss.

Eftersom solen är betydligt starkare i Peru delade Vision for all även ut många solglasögo­n. Trots att vistelsen bara var drygt två veckor lång noterade Sarah att ögonsjukdo­mar är vanligare i Peru.

– DET ÄR inte så konstigt, här i Sverige upptäcker vi problemen mycket tidigare och kan göra något åt det, antingen med glasögon eller operatione­r.

I maj avslutades studierna

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅ HEMMAPLAN. Sarah Trankvist från Varberg har läst på optikerpro­grammet vid Linnéunive­rsitetet i Kalmar. Nu flyttar hon snart till Umeå där hon fått jobb som optiker. Men först passar hon på att bada på Södra näs.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅ HEMMAPLAN. Sarah Trankvist från Varberg har läst på optikerpro­grammet vid Linnéunive­rsitetet i Kalmar. Nu flyttar hon snart till Umeå där hon fått jobb som optiker. Men först passar hon på att bada på Södra näs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden