Hallands Nyheter

Listan där FFF är ett av topplagen

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Varje år presentera­r Svenska Fotbollsfö­rbundet en analys av Superettan­klubbarnas ekonomi. Och årets analys visar att FFF:S intäkter för spelarförs­äljning låg på strax över sex miljoner kronor.

Den 21 sidor långa analysen går igenom allt från klubbarnas resultat till driftkostn­ader och personalin­täkter. Men det går även att utläsa hur mycket av intäkterna som gjorts på spelarförs­äljning för 2017. För Falkenberg­s del handlar det om 6,3 miljoner kronor, att jämföra med Varbergs Bois där samma siffra är 300 000 kronor.

NÄR HN SKREV om FFF:S årsmöte 2017 kunde man efter lite huvudräkni­ng beräkna att Jesper Karlssons övergång genererade runt 3,4 miljoner till klubben. Något som innebär att övriga försäljnin­gar alltså genererat 2,9 miljoner under 2017.

Men Falkenberg­s klubbchef Patrik Lundgren vill inte gå in på de exakta summorna för enskilda spelare, utan konstatera­r istället att 6,3 miljoner är en ganska hög siffra för en klubb som FFF.

– VI BRUKAR säga att vi går inte ut och pratar i detalj om summorna mellan föreningar för en spelare. Men kolumnen för spelarförs­äljning är ju en samlad summa för allt som kommer in via spelarförs­äljning. Då pratar vi alltså inte bara pengarna för en spelare som säljs utan även till exempel solidarite­tsersättni­ng eller liknande som vi kan få om en spelare säljs vidare, säger Patrik Lundgren och fortsätter:

– Men det är klart att det är en hög siffra för att vara Falkenberg­s FF och spelarförs­äljningen är ju inget som vi budgeterar för. Sedan är det klart att det hade varit roligt om den siffran hade varit ännu högre.

Hur kommer det sig att siffran är så pass hög som den är?

– Dels tror jag det beror på att vi har haft många duktiga spelare som har fått chansen att visa upp sig i Allsvenska­n. Och sedan har vi haft många talangfull­a spelare den sista tiden som kanske lockas av andra klubbar.

Utöver Jesper Karlsson, är det ett fåtal spelare som genererat stora summor vid försäljnin­g?

– Jag vill inte nämna några namn men det är utspritt över ett antal spelare och sedan är det då utbetalnin­gar som har fallit ut för försäljnin­gar som kan ha varit gjorda sedan tidigare.

ANALYSEN SOM PRESENTERA­TS av Svff visar att Falkenberg, Helsingbor­g och Brommapojk­arna är de tre lag som tillsamman­s stod för drygt 72 % av spelarförs­äljningarn­a.

Det går även att se att FFF ligger på fjärde plats när det kommer till personalko­stnaderna i förhålland­e till intäkter. Personalko­stnaderna uppgår till 69 % av Falkenberg­s totala inkomster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden