Hallands Nyheter

De ska spela Elvis i Societetsp­arken

- AGNES ARONSSON

Bandet Fröken Elvis är just nu på turné och gör ett stopp i Varberg på fredag kväll. De sjunger både egna låtar och Elvis på svenska. Men arbetet med att få till Elvis-låtarna går inte alltid som på räls.

Det är i Parkmusike­ns regi som Fröken Elvis spelar i Societetsp­arken i Varberg på fredag den 20 juli, men det blir inte första gången de står på scen i Varberg.

– Vi spelade på Fridas 2016. Det var jättemycke­t publik och fruktansvä­rt varmt. Vi spelade inomhus och jag minns att vi gick ner och badade och svalkade oss efter, säger bandmedlem­men Sanna Andersson.

DET HYLLADE BANDET som bildades 2014 som har specialise­rat sig på Elvis Presleys låtar i svenska nytolkning­ar har precis startat sin sommarturn­é. Senast spelade de på Västerviks visfestiva­l. Karriären har gått i raketfart sedan första plattan ”Elvis på svenska” kom ut och sedan starten hade de turnerat i USA, England, Finland, Färöarna och Marocko.

– Att sjunga Elvis på svenska är det ju ingen som har gjort tidigare, förutom några enstaka låtar. Det var ledigt och då hakade vi på det tåget. Anledninge­n till att inte fler gjort det är för att det tar så lång tid att få tillåtelse att göra låtarna på svenska, berättar Sanna Andersson. Vad krävs för att få tillstånd?

– Man översätter sin text från engelska till svenska och sedan översätter man den tillbaka till engelska och skickar till de som har upphovsrät­ten i USA. Texterna * – Leadsång, manus, översättni­ng * Maria Olsson – trumset, slagverk, * Sanna Andersson – Kontrabas, melodika, ukulele munspel, piano, körsång * Josefin Berge – gitarr, körsång * Lisa Bodelius – Kontrabas, trombon, piano, körsång, dragspel, översättni­ng

ska helst vara översatta så ordagrant som möjligt, vilket man kan förstå. Sedan måste man få ja från alla inblandade. Får man ett nej så godkänns det inte.

Ett exempel är Elvis-låten ”Suspicious minds” där Fröken Elvis fick nej två gånger, men det blev tredje gången gillt för bandet. Efter tre år fick de äntligen tillåtelse att göra sin egen version ”Så misstänksa­m”, TURNÉ. som var tänkt att vara med på första skivan. I stället är den med på andra, ”Kungen och vi” som hade release juni 2017.

– De tyckte inte den var översatt tillräckli­gt ordagrant först. Jag förstår varför många skriver egen musik. Då har man sin egen rättighet, säger Sanna.

Vad är det som har gjort att ni fått sådana framgångar?

– Vi har ett eget sound. Det är inte rock’n’roll-sound eller orkester. Vi har akustiska gitarrer, kontrabas och stämsång – en egen Fröken Elvis-genre. Till andra albumet har vi förutom Elvis låtar med egenskrivn­a originallå­tar och det fick ett gott mottagande.

Hur ser framtiden ut för Fröken Elvis?

– Vi har alltid en pågående turné. Till hösten gör vi lite skolförest­ällningar och sedan är det julturné.

körsång

 ?? Bild: SABINA DONSÉR ?? Fröken Elvis ser fram emot att komma till Varberg på fredag.
Bild: SABINA DONSÉR Fröken Elvis ser fram emot att komma till Varberg på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden