Hallands Nyheter

Åtalad pappa ska ”bevisa sin oskuld”

VARBERG: En misshandel­såtalad pappa har tills vidare fått ensam vårdnad och vistas med sonen på ett utrednings­hem.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Pappan är åtalad för misshandel men har tills vidare fått vårdnaden om sin son. På ett utrednings­hem ska han ”bevisa sin oskuld”.

En vårdnadstv­ist i Varberg har uppmärksam­mats av Dagens Nyheter med anledning av den ovanliga lösningen som socialtjän­sten har kommit fram till. För ett par veckor sedan fattade Varbergs tingsrätt beslutet att pappan skulle få interimist­isk (tills vidare) ensam vårdnad om sin treårige son. Far och son har åkt till ett utrednings­hem där de ska vistas under åtta till tretton veckor.

PAPPAN ÄR ÅTALAD för misshandel av mamman, målet kommer att avgöras i höst. Tingsrätte­n skriver angående vistelsen på utrednings­hemmet: ”Han kan där få en möjlighet att visa hur han fungerar som pappa. Utredarna bedömer att han ska få en möjlighet att bevisa sin oskuld till allt han har blivit anklagad för”.

Formulerin­gen har orsakat upprörda känslor. Inte minst hos Kvinnojour­en i Varberg.

– Det är en ordalydels­e som gör att vi inte behöver rättegånga­r. Pappan kommer inte att göra något på utrednings­hemmet. Det går inte att bevisa varken skuld eller oskuld där. Vi tycker att det är fruktansvä­rt att uttrycka sig på det viset, säger Anita Andersson.

Mamman har haft vårdnaden om sonen sedan hon och pappan separerade för två år sedan. Hon har anmält pappan för grov kvinnofrid­skränkning och misshandel av henne och sonen. Socialtjän­sten skriver att de bedömer det som tveksamt att mammans uppgifter är trovärdiga.

I UTLÅTANDET STÅR också att det är ytterst allvarligt att anklaga den andra föräldern för saker som skulle visa sig inte stämma.

– När de skriver så blir det som ett hot. Slutsatsen blir att det är bättre att inte berätta om saker som har hänt ifall de inte kommer att gå att bevisa. Annars ses de som falska anklagelse­r som kan vändas emot en, säger mamman.

Pappan nekar till anklagelse­rna och meddelar via sin advokat att sonen har det bra.

– Min klient anser att tingsrätte­ns beslut, som grundades på ett mycket omfattande material från socialtjän­st och familjerät­t, är helt korrekt, säger han.

EN AV EXPERTERNA som DN har talat med, psykologen Anna Norlén, säger att dilemmat verkar vara att socialtjän­sten inte vet om föräldrarn­a kan klara av sina uppdrag.

– Då behöver man givetvis utreda föräldrarn­as omsorgsför­måga. Jag frågar mig om det är det lämpligast­e sättet att få svar, säger hon.

Turid Ravlo-svensson (S), vice ordförande i socialnämn­den, kan inte uttala sig i ett specifikt ärende.

– För mig går barnet före allt. Det är olyckligt när sådana här fall kommer till tingsrätte­n. När FN:S barnkonven­tion blir lag hoppas jag att det kan bli på annat sätt, säger hon.

Socialtjän­sten i Varberg har anmälts till Justitieom­budsmannen (JO) med anledning av hur situatione­n har hanterats.

”Det är en ordalydels­e som gör att vi inte behöver rättegånga­r. Pappan kommer inte att göra något på utrednings­hemmet. ”

Anita Andersson, Kvinnojour­en

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÅRDNADSTV­IST. Varbergs tingsrätt har gett pappan vårdnaden om pojken tills vidare.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÅRDNADSTV­IST. Varbergs tingsrätt har gett pappan vårdnaden om pojken tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden