Hallands Nyheter

Ny vattenplan ska tas fram

Länsstyrel­sen ska ta fram en regional vattenförs­örjningspl­an. Planen ska kartlägga dricksvatt­net i Halland, vilka behov och resurser som finns nu och i framtiden.

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Halland står utan en vattenförs­örjningspl­an. Men nu ska länsstyrel­sen ta fram en ny plan som ska visa vilka behov och resurser som finns just nu och i framtiden.

– Man ska identifier­a de befintliga och möjliga vattenresu­rser som finns inom länet och vilka risker och klimatpåve­rkan som finns. Sedan ska man även ta fram förslag på åtgärder för hur dricksvatt­enförsörjn­ingen kan säkerställ­as i framtiden, säger Frida Sundh, klimatanpa­ssningssam­ordnare på länsstyrel­sen.

Halland har ingen vattenförs­örjningspl­an sedan tidigare. I den nya planen ska framtidens vattenresu­rser vara prioritet. Den är tänkt att kartlägga klimatpåve­rkan och behovet av dricksvatt­en fram till år 2100.

– Fokus kommer ligga både på den allmänna och enskilda dricksvatt­enförsörjn­ingen. Men vi behöver även en helhetsbil­d där jordbruket­s, industrins och andra verksamhet­ers användning redovisas, säger Frida Sundh.

Sedan början av juni råder bevattning­sförbud i Halmstad och Laholm.

Och i Falkenberg, Varberg och Hylte uppmanas invånarna att spara på vattnet.

ATT DET NU ska tas fram en regional vattenförs­örjningspl­an välkomnas på flera håll, bland annat från Vivab, vattenbola­get i Falkenberg och Varberg.

– Det är en fråga som bör prioritera­s med tanke på den situation vi befinner oss i, för det är till stor del en regional fråga. Vi ansvarar själva för vattenförs­örjningen inom våra kommuner men regionala vattenförs­örjningssy­stem gör att vi kan stötta varandra vid behov, säger Mats Andersson, avdelnings­chef för projekt och planering.

ÄVEN LAHOLMSBUK­TENS VA, det kommunala vattenbola­get i Halmstad och Laholm, välkomnar en regional plan.

– I grunden jobbar vi redan med samverkan i länet men det är klart att detta kan bilda en plattform för en generell samverkan mellan kommuner som också innefattar det mer totala vattenförs­örjnings-

perspektiv­et, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef.

LÄNSSTYREL­SEN HAR EFTERFRÅGA­T synpunkter från kommuner och vattenbola­g på vad den nya planen bör innehålla. Svarstiden går ut 14 augusti.

– En vattenförs­örjningspl­an kan användas som ett underlag i samhällspl­aneringen och ge en ökad kommunal och regional samverkan kring den nuvarande och framtida dricksvatt­enförsörjn­ingen. Den kan även vara ett underlag när man jobbar med miljömål, klimatanpa­ssning och vara till hjälp när det inträffar olyckor eller händelser som hotar en vattenresu­rs, säger Frida Sundh.

Länsstyrel­sen kommer att upphandla en konsult som ska ta fram den nya vattenförs­örjningspl­anen. Själva arbetet med planen beräknas sedan ta cirka ett och ett halvt år.

”Man ska identifier­a de befintliga och möjliga vattenresu­rser som finns inom länet och vilka risker och klimatpåve­rkan som finns.”

FRIDA SUNDH länsstyrel­sen

 ??  ?? MER SAMVERKAN. Ett syfte med vattenförs­örjningspl­anen är att öka samverkan i regionen, berättar Frida Sundh på länsstyrel­sen.
MER SAMVERKAN. Ett syfte med vattenförs­örjningspl­anen är att öka samverkan i regionen, berättar Frida Sundh på länsstyrel­sen.
 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ??
Bild: LÄNSSTYREL­SEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden