Hallands Nyheter

Saneringen av det branddrabb­ade huset på Storgatan beräknas vara färdigt i februari eller mars nästa år.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Saneringen av flerbostad­shuset på Storgatan som drabbades av den omfattande branden beräknas vara helt klar i februari eller mars nästa år.

Branden på Storgatan i centrala utbröt natten mellan måndagen och tisdagen för två veckor sedan.

Polisen har i nuläget inte fastställt hur branden uppstod och det ska hållas flera förhör.

Varbergs stenfastig­heter, som äger fastighete­n, hade under tisdagen möte med saneringsf­irman OKAB och Falkenberg­s kommun för att uppdatera sig om läget.

– VI KAN konstatera att det kommer ta ett bra tag innan det är återställt med tanke på semesterti­der. Vissa lägenheter kan inte påbörjas förrän i mitten av augusti på grund av semestern. Med de bostäder som är allra värst drabbade kommer det garanterat gå över årsskiftet, säger Martin Palm, förvaltnin­gsansvarig på Varbergs stenfastig­heter.

Det rör sig om fem lägenheter där arbetet kommer ta lite längre tid då de är mycket rökskadade och eldhärjade.

– NÅGRA LÄGENHETER är riktigt illa däran där det kommer behöva rivas innertak, eventuellt bytas ventilatio­n och kanske riva något badrum, säger förvaltnin­gschefen och går in på de bostäder som inte fått lika omfattande skador;

– Det är tolv lägenheter som är klara att bo i och flera av hyresgäste­rna bor redan i sina lägenheter. Det är våra oberoende entreprenö­rer som gör bedömninga­rna om hyresgäste­rna kan flytta in igen. Många av dem är sotskadade eller har drabbats av röklukten. Där har vi rökätare som försöker äta upp lukten. Det ska också spärrmålas för att få bort röklukten.

Ansvarsbit­en och ersättning för alla skadorna är också en del av processen som pågår för fullt.

– Vi ansvarar mot våra hyresgäste­r. När det gäller våra hyresgäste­rs egendom är det deras respektive försäkring­sbolag som det förs diskussion­er med som ännu inte är klara. Därför har vi inte kommit åt vissa lägenheter. Men det är inget som stoppar upp arbetet.

Martin Palm var inne och inspektera­de restaurang Amadeus under mötet och var oerhört rak i sin uppfattnin­g om dess status.

– INNE I KÖKET var det ju en total katastrof. Det är bara att riva ut det hela och göra det stomrent som sanerarna säger. Det finns ett litet delikat problem i detta då interiören är q-märkt, vilket gör att saneringsa­rbetet måste genomföras varsamt. Vissa saker får man inte riva hur som helst. Representa­nter från kommunen var med på mötet och hade diskussion­er kring detta, avslutar den förvaltnin­gsansvarig­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden