Hallands Nyheter

För 175 år sedan tändes fyren. Det ska firas ordentligt. Och fyren bjuder besökarna på en hänförande utsikt.

MORUPS TÅNGE: PÅ LÖRDAG BLIR DET KALAS MED MUSIK OCH TAL

-

I 175 år har sjöfolket guidats av ljuset från Morups tånge. En lampa slänger ut ljus i en radie av fyra mil. När mörkret faller tänds den med teknikens hjälp. Men så har det inte alltid varit.

Fyrarna på Nidingen och Kullen stod för långtifrån varandra och risken för att fiskare och annat sjöfolk skulle navigera fel var stor. Därför bestämde staten att en fyr skulle byggas mitt emellan. Det blev på Morups tånge, den västligast­e platsen i Halland.

För 175 år sedan invigdes den 30 meter höga fyren och den kustnära fartygstra­fiken fick enklare att navigera sig fram. Första året fanns tre anställda; ett fyrbiträde, en fyrmäs- tare och en fyrvaktare. Var fjärde timma tog de sig upp och ner för de smala trapporna med sammanlagt 144 steg. Året därpå anställdes ytterligar­e ett fyrbiträde.

Personalen på fyren arbetade och bodde på samma plats. Fyrmästare­n bodde med sin familj i det större av boningshus­en som ligger närmast fyren och övrig personal fick hålla till godo med ett mindre hus som idag är ihop byggt med fyrmästarb­ostaden.

Den första tiden drevs fyren med rovoljelam­por. Oljan fick man från frön från olika kålväxter. Det var ett tungt arbete för fyrpersona­len som bar upp oljan till fyrens topp.

VID SLUTET AV 1800-talet underlätta­des arbetet betydligt när rovoljan ersattes med fotogen som via en anordning inne i fyrbyggnad­en pumpades upp till toppen. Ännu mer lättjobbat blev det när elektricit­eten kopplades in i fyren på

 ??  ??
 ??  ?? FÖRBEREDER. Morups tånge fyrsällska­p med ordförande­n Göte Johansson i spetsen förbereder ett 175-årskalas på
FÖRBEREDER. Morups tånge fyrsällska­p med ordförande­n Göte Johansson i spetsen förbereder ett 175-årskalas på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden