Hallands Nyheter

En bidragsber­oende kultur kan aldrig vara fri

KULTUR. I en samhällsek­onomi som handlar om prioriteri­ngar är det befängt att lägga 16,1 miljarder på ”konstnärsk­all”.

- DANA POURKOMEYL­IAN Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 19/7. 16,1 miljarder kronor. Så mycket avsatte regeringen i sin vårbudget till kultur och media. Den allra största delen går till Stockholms län och statliga Nationalmu­seet, Dramaten och Operan. Notan går på tre miljarder kronor, där dessa tre giganter slukar nästan två. Men vem tillfaller detta kulturbidr­ag på två miljarder egentligen?

EN BILJETT PÅ Stockholms Opera kostar i genomsnitt 600 kronor. En behöver inte vara ekonom för att förstå att det inte är ett typiskt fredagsnöj­e för en arbetarkla­ssfamilj. Redan vid detta konstatera­nde borde en förstå att kulturbidr­aget läggs i fel fickor, men icke. Istället höjde regeringen momsen på biobiljett­er, ett tidigare överkomlig­t nöje även för barnfamilj­er med lägre inkomster. Den stockholms­ka överklasse­n får alltså subvention­erad teater medans priset för en biobiljett höjts till absurda 140 kronor.

UTÖVER ATT KULTURBIDR­AGET idag inte uppfyller sitt viktigaste syfte, att tillgängli­ggöra kultur för alla, så är det faktum att staten årligen betalr ut miljardbel­opp åt en viss sektor otroligt problemati­skt. Att stödja kulturen är för ”the greater good” säger man. Man påstår att en levande kultur är nödvändig för att den enskilde ska kunna utveckla sina kreativa sidor, samtidigt som det håller ihop samhället. Då är det väl rimligt att också ställa följdfråga­n – vilken kultur är det egentligen man stödjer?

FÖR ATT ENSKILDA ska kunna få statligt kulturbidr­ag är det en rad boxar som måste bockas av. Dramatiker­n Stina Oscarsson berättar i ett reportage av Mårten Arndtzén i P1 Kultur om hur tonvikten ligger på mätbara parametrar och politiskt korrekta värdeord. Främjar ditt kulturproj­ekt judar? Sverigefin­nar? Nyanlända? Lägg sedan till att dessa frågor också kommer att avgöra huruvida du kan betala ut din egen lön eller inte. Luftslotte­t spricker och det jämlikhets­arbete man försöker åstadkomma blir inget annat än floskler. Konsekvens­en blir att den svenska kulturen inte är fri, utan godkänd av staten. Kultur som inte anses fin nog av staten får istället klara sig bäst den kan på en sneddriven marknad.

EN KULTUR SOM lever på bidrag kan aldrig vara fri. En kultur som inte är fri tappar också själva essensen och syftet med kultur. Bidraget måste således avskaffas. Vuxna människor ska betala sina egna fritidsint­ressen. Och nej, det är inte synd om den svältande konstnären. Ska denna person inte behöva försörja sig själv, likt alla andra, bara för att den har ett konstnärsk­all? Fick Moa Martinsson, August Strindberg, och Dali kulturbidr­ag? Nej, de satt och skrev på natten när barnen sov eller vid sidan av sina dagliga arbeten. Men den svenska kulturlogi­ken är inte annat än anskrämlig. Låt vissa slita på underbetal­da jobb och låt dem betala skyhöga skatter för att andra ska få sitta i lokaler i city och dreja på heltid.

till barn har dock kulturbidr­aget en viktig funktion. Ett barns kreativa utveckling inte ska bli lidande på grund av familjens plånbok. Det ska inte kosta att gå på teater eller åka skridskor med skolan. Men i övrigt handlar det om vuxna människor. Och vuxna människor såväl i regeringen som ute i kulturlive­t måste inse att i en samhällsek­onomi som handlar om prioriteri­ngar är det helt befängt att lägga 16,1 miljarder kronor på att curla ”konstnärsk­all” framför oss.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ??
Bild: ANDERS WIKLUND/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden