Hallands Nyheter

Ja, vi vill låta fler bygga strandnära på landsbygde­n!

-

till Anders Klasson, Glommen (12/7).

FALKENBERG. Det är förvånande att Anders Klassons som bor vid havet i underbara Glommen ondgör sig över att människor på landsbygde­n ska få samma chans till ett strandnära boende. Vi i Centerpart­iet vill också värna om strandskyd­det och det havsnära skyddet på 300 meter är heller inget som vi ifrågasätt­er. Vi är också emot en privatiser­ing av strandlinj­en och en fri passage för det rörliga friluftsli­vet är en av grunderna.

Men frågan har en dubbelmora­l inbyggd i sin nuvarande utformning. Stockholms skärgård är ett exempel på en överetable­ring och att våra känsliga och artrika åmynningar ofta har en hamn med en miljöskuld är en annan del. Vi tillåter byggnation nära vattnet i våra städer och vid Nissan i Halmstad har man byggt ett bibliotek i ån bara ett stenkast från Länsstyrel­sen som annars är mycket restriktiv­a med att ge dispens från strandskyd­det.

CENTERPART­IET VILL SE en sundare tillämpnin­g av strandskyd­dsreglerna även i övriga delar av landet och har nu fått stöd av flera andra Allianspar­tier. Tyvärr har vi inte nuvarande regeringsp­artier bakom oss men vid en bra valutgång i höst hoppas vi precis som Anders Klasson antyder kunna förändra detta regelverk. Att det idag ligger 100 meters strandskyd­d för minsta bäck, dike, å eller insjö är inte rimligt och till och med kontraprod­uktivt gentemot den biologiska mångfalden. Människan trivs vid vattnet och har av tradition alltid gjort sina bosättning­ar där. Ett strandnära boende innebär dessutom att människan lär sig mer om mångfald av arter dessa miljöer. Risken blir annars den ensidigare utveckling vi ser idag.

Regelverke­t som främst drabbar landsbygde­n är på många sätt absurt. Om strandskyd­det tillämpas på samma sätt för Ätran i Falkenberg skulle det gällt ända upp till Köpmansgat­an och med det utökade strandskyd­det som t ex Tjärnesjön och Fegensjön har så skulle inget få byggas mellan Stortorget och Ätran. En annan syn på strandskyd­det skulle ge en mera rättvis värdering av marker på landsbygde­n. I Halland syns prisskilln­aden tydligt på en avstyckad tomt som ligger havsnära kontra ett område vid en sjö i Falkenberg­s och Varbergs inland eller Hylte kommun. Tänk om vi även kunde få socialdemo­kraterna med oss på att ändra detta.

DET ÄR EGENTLIGEN inte strandnära boende som är det allra viktigaste för landsbygde­n. Det viktiga är att på många ställen överhuvudt­aget kunna få bygga utanför planlagt område. Med de hårda strandskyd­dsregler som finns idag klassas det som strandnära även om de som vill bygga kanske bara vill bygga och bo i sin hemtrakt i samspel med natur och friluftsli­v.

För oss i Centerpart­iet hör strandskyd­dsfrågan också ihop med samhällsse­rvice som skola, vård, omsorg och lokala affärer av olika slag. Många boende på landet känner sig trängda när andra ställer villkor på hur landsbygde­n skall se ut när man lämnar tätorten för att uppleva allemansrä­ttens fördelar. För att få en fungerande landsbygd krävs det att människor ges möjlighet att med ett rimligt regelverk bosätta sig där man vill. Detta är en ren och grön centerpoli­tik som vi är stolta över och ett av våra många viktiga re(c)ept för att få en levande landsbygd. Mari-louise Wernersson (C)

kommunråd och riksdagska­ndidat

Ingemar Johansson (C) ordf. miljö- och hälsoskydd­snämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden