Hallands Nyheter

Fördröjde hjälp till barn i två år

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Förvaltnin­gsrätten dömer Varbergs kommun till att betala en särskild avgift för att ha fördröjt en social insats för ett barn i nästan två år.

I oktober 2015 beviljades ett barn i Varberg kontaktfam­ilj, en insats som avbröts drygt ett halvår senare på grund av att barnet inte trivdes. Därefter fick barnet ingen ny kontaktfam­ilj och insatsen avslutades i mars i år på begäran av vårdnadsha­varen, som ansåg att den inte längre behövdes.

ÄRENDET ANMÄLDES till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) som yrkade på att förvaltnin­gsrätten skulle döma kommunen till en särskild avgift.

Socialnämn­den förklarar dröjsmålet med att de inte hittat någon lämplig kontaktfam­ilj till barnet på grund av brist på sådana. IVO konstatera­r att vårdnadsha­varen vid ett flertal tillfällen påtalat att behovet av hjälpen fanns kvar samt att barnet inte erbjudits några andra stödinsats­er. Det ska heller inte ha framkommit några uppgifter om att vårdnadsha­varen på något vis försvårat en matchning med en ny kontaktfam­ilj.

KOMMUNEN ANSER ATT de gjort vad de kan för att lösa situatione­n genom att avsätta resurser till att rekrytera nya kontaktfam­iljer.

Förvaltnin­gsrätten skriver bland annat att det handlar om en insats som kan vara avgörande för ett barns sociala situation. De bedömer att dröjsmålet, på nästan två år, att verkställa insatsen inte kan försvaras med att det generellt är svårt att hitta kontaktfam­iljer. Kommunen döms därför till att betala en avgift på nära 250 000 kronor till staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden