Hallands Nyheter

Jan Myrdalsäll­skapet firar sina tio första år

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Med högtidstal, en bilkortege och visning av biblioteke­t ska Jan Myrdalsäll­skapet fira sitt tioårsjubi­leum på lördag.

Sällskapet bildades på Jan Myrdals födelsedag den 19 juli 2008 och fortsätter att sprida hans litterära och kulturella gärning, samt förvalta det stora, privata bibliotek i Varberg som han har skänkt.

– Biblioteke­t är vår stora uppgift, att det ska bevaras och kunna användas. Katalogise­ringen är i princip klar, medan mycket arbete återstår med digitalise­ringen av hans digra arkiv, säger Gustaf Erling, som är den enda varbergare­n bland de ordinarie styrelsele­damöterna.

Gustaf Erling kom i kontakt med Jan Myrdalsäll­skapet via dess grundare Lasse Diding, eftersom han arbetar på Hotell Gästis, förutom att vara biblioteka­rie på Munkagårds­gymnasiet i Tvååker.

– Jag kom med i styrelsen för ett drygt år sedan och sköter mycket av kommunikat­ionen, genom nyhetsbrev, hemsida och Facebook. Jag här läst Myrdals barndomstr­ilogi men mest följt honom i Folket i bild, fortsätter Gustaf.

TIOÅRSFIRA­NDET inleds med lunch på Hotell Havanna, följt av en kortege med Citroën 2CV – den klassiska bilmodelle­n Jan Myrdal åkte runt i världen med på 1950-talet, bland annat i Afghanista­n.

Den nu 91-årige skriftstäl­laren visar sedan biblioteke­t på Snidaregat­an 20 och berättar om sina resor. Även icke-medlemmar är välkomna att lyssna.

När Jan Myrdalsäll­skapets första ordförande, Cecilia Cervin, har gjort en historisk tillbakabl­ick fortsätter firandet * Styrelsen består av: Arne Andersson (ordförande), Cecilia Cervin (vice ordförande), Jannika Fahlander (sekreterar­e), Robert Modigh (kassör), Mathias Cederholm, Gustaf Erling och Ingemar Lallon Albertsson, samt Elisabeth Hallin (suppleant) och Stig Thörnqvist (suppleant). med knytkalas och grillning i biblioteke­ts trädgård.

Det beryktade Leninprise­t och det lite mindre Robespierr­epriset har tidigare delats ut av Jan Myrdalsäll­skapet, och haft namn efter författare­n, men sköts nu helt separat av Lasse Diding.

– Jan Myrdal ville inte att hans namn skulle figurera tillsamman­s med priset, men vi förknippas ju med det även om det inte längre finns med i våra stadgar. Vi kommer att fortsätta att ha vår årsstämma i samband med utdelninge­n av priserna, förklarar Gustaf Erling. Är det inte konstigt att det blir stridighet­er mellan er och Jan Myrdal och Lasse Diding?

– Det har alltid varit en speciell situation att ha ett sällskap till en nu levande författare som gillar att få som han vill, men jag tycker att det är sunda konflikter, fortsätter Gustaf.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? 91 ÅR. På lördag föreläser Jan Myrdal och visar biblioteke­t som han har skänkt till tioårsjubi­lerande Jan Myrdalsäll­skapet.
Bild: ANNIKA KARLBOM 91 ÅR. På lördag föreläser Jan Myrdal och visar biblioteke­t som han har skänkt till tioårsjubi­lerande Jan Myrdalsäll­skapet.
 ?? Bild: PRIVAT ?? INVALD. Gustaf Erling är just nu den enda av de ordinarie ledamötern­a i Jan Myrdalsäll­skapets styrelse som bor i Varberg.
Bild: PRIVAT INVALD. Gustaf Erling är just nu den enda av de ordinarie ledamötern­a i Jan Myrdalsäll­skapets styrelse som bor i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden