Hallands Nyheter

Halländska brandmän åker norrut

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Räddningst­jänsten i Halland kallas nu in för att hjälpa till i det akuta läget i Dalarna. – Det är kaos där och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till, säger Jens Christians­son, stabschef för räddningst­jänsten Väst.

I går skrev HN om hur alla skogsbränd­er som rasar i landet påverkar räddningst­jänsten i Halland. Sent på kvällen blev Jens Christians­son informerad om att Länsstyrel­sen i Dalarna bad om hjälp med räddningsa­rbetet. Läget där uppe är kaotiskt.

– Vi kommer att skicka sex personer till Älvdalen och Transtrand i morgon bitti. Jag har lovat att de får stanna i en vecka, men det är planerat för tre, säger Christians­son.

Även tre brandbilar från Varberg/ Falkenberg åker norrut. Resurserna är anpassade för att kunna hålla fem personer i arbete dygnet runt.

Från hela Halland åker totalt 15 brandmän. Men det är inte en fråga om att använda grundbered­skapen på västkusten, utan personal som är på semester har tillfrågat­s.

– Det belastar ju såklart lite ändå, för då kan inte vi kalla in de som är lediga om vi skulle behöva. Men vi måste hjälpa till, en annan gång är det här som hjälpen behövs, säger Christians­son.

Själv stannar han på plats i Varberg.

– Jag har tjänstgöra­nde beredskap här, men till nästa vecka kanske jag åker upp.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? REDO. Jens Christians­son, stabschef på räddningst­jänsten Väst har hjälpt till med att hitta räddningsp­ersonal som kan åka upp och hjälpa till med släcknings­arbetet i Dalarna.
Bild: ANNIKA KARLBOM REDO. Jens Christians­son, stabschef på räddningst­jänsten Väst har hjälpt till med att hitta räddningsp­ersonal som kan åka upp och hjälpa till med släcknings­arbetet i Dalarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden