Hallands Nyheter

”Sverige behöver undantagst­illstånd”

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hn.se

LRF Halland vill att Sverige inför undantagst­illstånd på grund av torkan. Det sade ordförande Anders Richardsso­n under ett besök på Stäme gård i Laholm tillsamman­s med centerpoli­tikerna Kristina Yngwe, Ola Johansson och Maria Bronelius.

– Det handlar om hela det svenska jordbruket­s överlevnad och om landets livsmedels­produktion, säger Anders Richardsso­n.

Halland tillhör de län i Sverige som är värst drabbade av torkan, och allra sämst är det i Laholm, och söder om Halmstad. På Stäme gård har det knappt regnat alls sedan i maj.

– Vi fick in en bra förstaskör­d, men andraskörd­en var en katastrof. Den blev cirka 5 procent mot normalt, säger Jan-anders Bengtsson på Stäme gård.

1992 drabbades de också hårt av torkan.

–Då anlade vi en damm som fylls på med dränerings­vatten och grundvatte­n. Vi kan även ta vatten från Lagan. Just nu vattnar vi en del av betet, men kommer det inget regn måste vi snart börja använda vinterfodr­et till fler djur än vad vi redan gör. Normalt sett har djuren bete till september/oktober, säger Jan-anders Bengtsson.

ANDERS RICHARDSSO­N berättade att man håller på att skörda 6 000 hektar vall i Norrland, som normalt sett inte används. Dessutom förbereds för båtlaster med importerat grovfoder.

– Vartenda strå kommer att behövas. Risken med importerat grovfoder är att det kan komma in sjukdomar som vi inte har, och likaså besvärliga ogräs. Men det är ett val mellan pest och kolera just nu. Vi kan inte låta djur svälta, säger han.

Riksdagsle­damoten Kristina Yngwe (C) har lyft frågan om att tillsätta en kriskommit­té.

–Det skulle behövas en plattform där producente­r, konsumente­r, slakterier, handeln, politiker och myndighete­r kan samlas och diskutera hur den här krisen ska hanteras. Den kommer att få konsekvens­er för lång tid framöver.

Anders Richardsso­n vill till och med se ett undantagst­illstånd i Sverige.

– Det är en mycket allvarlig kris. Med undantagst­illstånd skulle vi kunna gå från ord till handling på ett helt annat sätt. I dag är det mycket krångliga regelverk och administra­tion som fördröjer allting.

Ola Johansson tror att vi kommer att få mer extremväde­r.

– Jag tror att man ska säkra upp för det, i stället för att tänka att det här händer inte förrän om 30 år igen.

PÅ STÄME GÅRD är planerna att förbättra gårdens möjlighete­r till bevattning ytterligar­e.

– Vi ska göra dammen större, och gräva ner mer rör. Vi ska också försöka att byta till eldriven bevattning. Men det kommer aldrig att gå att vattna all mark, säger Sven-olof Bengtsson.

Anders Richardsso­n är inne på samma spår.

– Att öka antalet våtmarker är ett sätt att få ett mer flexibelt system. De kan bromsa upp mycket regn, och samla vatten när det behövs.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? FORTSATT KRIS. Tre centerpoli­tiker, bland andra Kristina Yngwe som är vice ordförande i miljö- och jordbruksu­tskottet, besökte Stäme gård i Laholm.
Bild: CARINA NILSSON FORTSATT KRIS. Tre centerpoli­tiker, bland andra Kristina Yngwe som är vice ordförande i miljö- och jordbruksu­tskottet, besökte Stäme gård i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden