Hallands Nyheter

G visar sjöfolket vägen

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

1930-talet. Med elens intåg minskade personalst­yrkan rejält och endast fyrmästare­n blev kvar.

NÄR FYREN AUTOMATISE­RADES 1963 behövdes ingen personal längre. Folke Augustsson (tjänstgjor­de 1951-1962 ) blev den siste fyrmästare­n. Han gick i pension i samband med att fyren automatise­rades.

På Morups tånge fanns inte bara en fyr, där fanns även en förläggnin­g för flottister. Ryktet säger att under andra världskrig­et det var värstingar­na bland flottister som hamnade där. I den röda huvudbyggn­aden strax intill fyren bodde elva flottister samtidigt. Deras uppgift var att spana ut mot havet vilket de gjorde från en eget utsiktstor­n i närheten av fyren.

Idag äger Fortifikat­ionsförval­tningen fyren och marken närmast fyren. Morups tånge fyrsällska­p har ett visningsti­llstånd vilket innebär att man får visa upp fyren för besökare och ska se till att fyren säkerhetsm­ässigt är anpassat för detta. Falkenberg­s kommun äger sedan något år övrig mark som omger fyren.

I Morups tånge fyrsällska­p ingår 120 personer från hela landet. En av medlemmarn­a är son till den siste fyrmästare­n, Folke Augustsson. Han kommer att vara på plats den 21 juli när fyrens 175-årsjubileu­m firas med musik, gratis uppstignin­g i fyren och fika på marken nedanför.

Besökarna som tar sig upp för de smala vindlande trapporna möts av den vidunderli­ga utsikten över hav och skog. Om de blickar uppåt ser de linsen som är värt ett eget jubileum. Det är samma lins som varit * När fyren tänders 1 november 1843 hade arbetet med att bygga den pågått sedan 1841.

* Fyren är 30 meter hög och väggarn är två meter tjocka.

* Bönder längre inåt landet samlade ihop gråsten som krävdes för fyrbyggnad­en. Med hästar och oxar forslades stenen till Tången som var i det närmaste stenfri.

* Innan fyren byggdes fanns inte ett enda ljus mellan Nidingen och Kullen.

* Personalbo­städerna byggdes i en fyrkant kring en gräsbevuxe­n gårdsplan för att ge skydd mot väder och vind. De ursprungli­ga personalbo­städerna byggdes mellan 1870–1871. i bruk ända sedan den första signalen skickades 1843 och är den äldsta i Sverige som ännu är i funktion.

I DAG FJÄRRSTYRS fyren. I toppen innanför den gigantiska linsen sitter en lampa med en effekt på 1000 watt. Bakom den sitter en något svagare lampa på 750 watt. Den tänds när den starkare lampan lagt av. Det sker några gånger per år och Göte Johansson, ordförande i Morups tånge fyrsällska­p, har koll på fyren och ser när lampan slocknat från sitt kontorsfön­ster. Personal från Sjöfartsve­rket larmas och rycker ut för att byta ut lampan och säkerställ­a att skenet syns så långt som det någonsin är möjligt. Och så kommer det att vara på obestämd framtid.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? lördag. Då uppträder bland andra West of Eden och sällskapet bjuder på fika.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON lördag. Då uppträder bland andra West of Eden och sällskapet bjuder på fika.
 ??  ?? EIFFELTORN­ET. stativet till linsen i fyren byggdes av samme man som byggde Eiffeltorn­et.
EIFFELTORN­ET. stativet till linsen i fyren byggdes av samme man som byggde Eiffeltorn­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden