Hallands Nyheter

Även Frankrike skickar brandflyg

SVERIGE: VINDEN FÖRSVÅRAR SLÄCKNINGS­ARBETET

- JOAKIM MAGNÅ/TT

Bussar hämtade de boende i Kårböle under natten mot torsdagen. Den som ville utrymma på egen hand skulle ta väg 296 mot Los. Kommunen har ordnat ett nödboende i stugorna vid Färila Idrottspar­k. Mellan 70 och 90 personer berörs.

– Branden har spridit sig fruktansvä­rt mycket. Den har nästan fördubblat­s från i går, säger skadeplats­chefen Hans Nornholm till SVT Nyheter.

De två franska brandbekäm­pningsflyg­planen beräknas landa på Örebro flygplats inom det närmsta dygnet, meddelar Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB). Planen är av samma modell som de italienska flygplanen som redan är i Sverige och kan ta 6 000 liter vatten åt gången.

”Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekäm­pningsflyg som kan stötta räddningst­jänsten vid behov”, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:S hantering, i ett pressmedde­lande.

DE TVÅ ITALIENSKA flygplanen sattes under onsdagen in mot de stora bränderna vid Fågelsjö-lillåsen och Lillhärdal i Jämtlands län samt i Ljusdalstr­akten i Gävleborgs län.

Personer i Ljusdal uppmanas att respektera avspärrnin­garna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Länsstyrel­sen i Jämtland har gått ut med en liknande varning.

”Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den.”

Räddningst­jänsten har lyckats återupprät­ta sina begränsnin­gslinjer kring branden vid Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna – där alla som bor i den berörda trakten har evakuerats. Hård vind gjorde tidigare att elden spred sig snabbt i det nordvästra brandområd­et, vilket tvingade räddningsp­ersonalen att dra sig tillbaka.

BRANDMÄNNE­N HAR SEDAN dess skapat en brandgata och när insatsen trappades ned för natten hade branden pressats tillbaka igen.

– Ytterligar­e en helikopter har * Enligt SOS Alarms sammanstäl­lning klockan tre på onsdagseft­ermiddagen hanterades totalt 44 terrängbrä­nder runt om i landet. Hittills i juli har det varit tre gånger så många bränder jämfört med motsvarand­e period förra året.

* Totalt har nio viktigt meddelande till allmänhete­n, VMA, utfärdats med anledning av bränderna, också det rekord.

* Försvarsma­kten bidrar med två helikoptra­r, över 500 personer – merparten hemvärnsso­ldater – samt egen brandkår och persontran­sporter med Herculespl­an.

* Polisen i region Mitt får förstärkni­ng med poliser från polisregio­nerna Öst, Väst, Syd och Stockholm. Polisen hjälper räddningst­jänsten med avspärrnin­gar, trafikdiri­gering och evakuering­ar.

* Norge ska skicka ytterligar­e fyra helikoptra­r, utöver de sex som redan är i Sverige.

* Danmark skickar 22 brandmän till Sverige under torsdagsmo­rgonen.

I VÄSTERBOTT­EN HAR boende i närheten av bränderna i Högbränna och Tallberg i Nordmaling­s kommun uppmanats att evakuera. Ett viktigt meddelande till allmänhete­n, ett så kallat VMA, har gått ut.

– Det har tänt på flera håll i markerna längs med järnvägen och det sprider sig rejält. Det är ungefär en kilometer längs med rälsen. Vi har en väg som begränsnin­gslinje och målet är att hålla vägen, säger Lars Kinnunen, räddningsc­hef vid Räddningst­jänsten Nordmaling. – Vi har en helikopter som hjälp. Bränderna uppstod på onsdagsför­middagen. Kinnunen vet inte hur många personer som berörs.

– Det är två utspridda byar, ett 20tal fastighete­r totalt. Ingen är i omedelbar fara men det är otrevlig rök.

Inga persontåg berörs på sträckan, endast godståg.

Branden nära byn Kårböle i Ljusdals kommun har tagit ny fart och boende evakueras. De italienska brandflygp­lanen som vattenbomb­ar de största bränderna får under torsdagen förstärkni­ng av två franska plan.

RÄDDNINGST­JÄNSTEN i Norrbotten bekämpar 14 separata bränder. Vid Lapmoberge­t i Vidsel rasar en omfattande brand som hemvärnsso­ldater och brandmän försöker få kontroll över med hjälp av två helikoptra­r och en grävmaskin, rapportera­r Piteå-tidningen.

Sedan tidigare brinner det utanför Torgås nära Lima i Malung-sälens kommun. Under onsdagskvä­llen startade en ny brand i kommunen, i Transtrand, i samband med att ett åskoväder drog förbi, uppger P4 Dalarna.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? BEKÄMPAS FRÅN LUFTEN. Röken ligger tät över brando,råderna i Ljusdals kommun. Både helikoptra­r och inlånade brandflygp­lan används för att vattenbomb­a bränderna.
Bild: MAJA SUSLIN/TT BEKÄMPAS FRÅN LUFTEN. Röken ligger tät över brando,råderna i Ljusdals kommun. Både helikoptra­r och inlånade brandflygp­lan används för att vattenbomb­a bränderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden