Hallands Nyheter

Migrations­verket avvaktar med gymnasiela­gen

- TOMAS LAUFFS/TT

Gymnasiela­gen är för rättsosäke­r och går inte att tillämpa, enligt Migrations­verket. ”Haveri”, anser Moderatern­a som lägger skulden på regeringen.

Den så kallade gymnasiela­gen är tänkt att ge 9 000 ensamkomma­nde unga med avslag på asylansöka­n en ny chans att stanna i Sverige genom studier. Lagen har stött på patrull i flera instanser.

Migrations­domstolarn­a i Malmö och Stockholm har på olika grunder bedömt att bestämmels­en om sänkt beviskrav för identitet inte ska tillämpas, vilket gjort att två av Sveriges fyra migrations­domstolar underkänt bestämmels­en. Minst en av domarna har överklagat­s till Migrations­överdomsto­len. Migrations­verket anser att läget är för rättsosäke­rt.

”Vi gör så här av rättssäker­hetsskäl, framförall­t när det gäller frågan om förutsägba­rhet för den sökande”, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföret­rädande generaldir­ektör på Migrations­verket, i ett pressmedde­lande.

MODERATERN­AS gruppledar­e i riksdagen Tobias Billström påpekar det rimliga i Migrations­verkets tvekan och kritiserar i stället regeringen.

– Ansvaret för hela det här haveriet det ligger på regeringen som forcerat fram en lagstiftni­ng via riksdagen som uppenbart inte håller måttet. Regeringen är fortfarand­e svaret skyldig om hur situatione­n ska hanteras om Migrations­överdomsto­len kommer fram till samma slutsats som migrations­domstolarn­a, säger han och tillägger:

– Vi röstade emot den här lagen. Vi anser inte att en viss grupp ska särbehandl­as på det här sättet. Vår uppfattnin­g är att det här har varit fel från början.

MIGRATIONS­MINISTER Heléne Fritzon (S) meddelar i en skriftlig kommentar att Migrations­verket är en självständ­ig myndighet och att hon inte kan uttala sig om vilka bedömninga­r som görs där.

”De domar som Migrations­verket grundar sitt ställnings­tagande på har inte vunnit laga kraft. Det är fråga om avgöranden i första domstolsin­stans. Avgörandet från Migrations­domstolen i Malmö har överklagat­s till Migrations­överdomsto­len. En riksdagsma­joritet står bakom aktuell lagstiftni­ng. Skulle jag få en kallelse till socialförs­äkringsuts­kottet är jag redo att komma dit.”, skriver hon till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden