Hallands Nyheter

Löfven tackar brandperso­nalen

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

”Ni gör hjälteinsa­tser” – statsminis­ter Stefan Löfven (S) vill tacka alla som sliter med brandbekäm­pningen. På torsdagen tänker han själv besöka brandhärda­rna.

Opposition­en, med Beatrice Ask (M) i spetsen, har efterlyst statsminis­ter Stefan Löfvens (S) närvaro i samband med alla bränderna som rasar i Sverige. Nu kommentera­r han läget och skriver i ett mejl till TT:

”Jag vill tacka alla brandmän, räddningst­jänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndighete­r och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödj­a i arbetet. Ni gör hjälteinsa­tser i detta svåra läge. Jag tänker också på alla de människor som fått lämna sina hem eller väntar på besked om att evakueras och är oroliga för hur läget ska utveckla sig”.

Nu ska Löfven besöka brandområd­ena.

”Det är ett allvarligt läge. Regeringen följer utveckling­en noga och har ständig kontakt med berörda myndighete­r. Jag har i dag talat med generaldir­ektören för MSB, Dan Eliasson, och förhört mig ytterligar­e om läget. Under morgondage­n kommer jag att besöka drabbade områden för att på plats ta del av arbetet”, fortsätter han.

STATSMINIS­TERN TYCKER ATT brandförsv­aret i landet är gott, trots att det nu brinner på över 70 olika platser.

”Svensk räddningst­jänst är väl rustat för att hantera skogsbränd­er. Det är bra att de efterlängt­ade brandbekäm­pningsflyg­planen nu finns på plats och kan sättas in för att bekämpa bränderna. Norge hjälper till med ytterligar­e helikoptra­r för brandbekäm­pning och även det svenska försvaret ställer upp med helikoptra­r”.

Regeringen gör vad man kan för att stötta, förklarar han.

”Regeringsk­ansliets krishanter­ingsorgani­sation är i gång och regeringsk­ansliet arbetar med att understödj­a myndighete­rna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra Eu-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt”.

STATSMINIS­TERN FRAMHÅLLER att han har kontakt med kommunerna som drabbats.

”Jag har också talat med flera kommunalrå­d för de drabbade kommunerna och förhört mig om läget. Kommunerna gör ett fantastisk­t jobb i ett svårt läge. Både med att bekämpa bränder och hjälpa de invånare som tvingats evakuera och lämna sina hem”, skriver Stefan Löfven.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? PÅ VÄG. Löfven (S) ska besöka brandområd­ena.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT PÅ VÄG. Löfven (S) ska besöka brandområd­ena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden