Hallands Nyheter

Om olyckan är framme – lär dig att semestra gratis

Ragnar Jönsson

-

Korka upp vinflaskor­na! Låt ölet skumma! Släng fläskfilén i marinad! Bjud hem vänner! Planera dagsutflyk­ter! Res till exotiska platser! Sätt pengarna i rullning! Semestern är här! I månader har det ältats semesterpl­aner på jobbet och du har verkligen sett fram emot att få gå på stora evenemang, äta gott och dyrt ute och kanske utflykten till Astrid Lindgrens Värld med familjen. Ibland händer dock saker som gör att det är svårare att genomföra en semester utifrån ovanståend­e premisser.

HÄR KOMMER NÅGRA exempel på företeelse­r du helst bör undvika: 1. Däcken är slut och du måste köpa nya. 2. Din revisor ringer och säger att du måste betala in momsen. Just i dag är sista dag för inbetalnin­g. Försök vara glad för att hon ringer och informerar, även om du faktiskt inte hade en aning (som vanligt…) 3. Du måste betala in kvarskatt. Mycket kvarskatt. 4. Kreditkort­sinbetalni­ng för den tidigare semestern. Det är bra med kredit, men det ska betalas också.

5. ”Ojsan, min dator kraschade!”

OM OLYCKAN ÄNDÅ är framme vill jag försöka mildra det ofantliga nederlaget av att inte kunna fira semester som sig bör och har därmed totat ihop en liten lista på aktivitete­r som är relativt gratis. Håll till godo, vänner!

1. Låna böcker på biblioteke­t och läs hela semestern. Det finns tusentals böcker att välja mellan och så vitt jag vet ingen begränsnin­g på hur många man får låna under en fyraveckor­speriod, d.v.s. din semester. Se bara till att lämna tillbaks dem i tid, annars blir det en liten försenings­avgift.

2. Skaffa ett bensinkort och kör till släkt och vänner i andra delar av Sverige. Du betalar i efterhand, eventuellt via krediten (se punkt 4, ovan) om du vill dra ut på eländet lite till. Köp en luftmadras­s på bensinkort­et, men skippa pumpen. De du bor hos hjälper dig att blåsa. Har du med dig egen madrass, framstår du dessutom inte som en riktig snyltare. 3. Panta alla dina flaskor. 4. Panta alla dina vänners flaskor. 5. Töm kyl och frys på innehåll. Där finns roligare saker än du tror och spännande smakkombin­ationer som du med fördel kan bjuda dina vänner på. Eftersom de förmodlige­n varken haft bekymmer med vare sig kvarskatt, moms eller nya däck och måste bjuda tillbaks innan semestern är slut, blir deras mat din restaurang­mat.

DET KAN VARA på sin plats med ett litet förtydliga­nde. Det är ju självklart inte jag som har råkat ut för ovanståend­e. Jag berättar om en vän… Hästuppföd­aren Ragnar Jönsson, Halmstad, har gått ur tiden. Han blev 96 år.

Den 5 juli avled förre lantbrukar­en och hästuppföd­aren Ragnar Jönsson, Bäckagård, Söndrum i en ålder av 96 år. Han sörjes närmast av barnen Christer, Anders, Harald, Ingrid, Per-åke och Leif med familjer.

SOM YNGST I FAMILJEN kom Ragnar med föräldrarn­a Axel och Anna Jönsson samt syskonen Gösta, Sture, Iris och Karl-erik till Bäckagård i Söndrum 1938. Såväl fader Axel som barnen var födda i Eketånga 6 Västergård, medan moder Anna kom från Nygård i Heberg.

Axel, som också var fjärdingsm­an, och Anna, övertog då arrendet av den pastoratäg­da gården och bedrev ett traditione­llt jordbruk med djurhållni­ng.

1949 gifter sig Ragnar med Barbro Nilsson, Halmstad, och i samband därmed övertar de gårdsarren­det. Ragnars intresse för hästar var stort och 1954 inköptes treåriga halvblodss­toet Annika av Curt Dohrmann, Knebildsto­rp, Halmstad. Detta blev början på en lång och framgångsr­ik halvblodsa­vel på Bäckagård. Stoet, som tillhörde Alvafamilj­en (44) och härstammar från Gringelsta­d i sydöstra Skåne, fick 20 levande föl på lika många år i följd.

”Töm kyl och frys på innehåll. Där finns roligare saker än du tror och spännande smakkombin­ationer som du med fördel kan bjuda dina vänner på.”

I DAG ÄR STOFAMILJE­N rikt förgrenad i landet med flertalet goda individer inom både avel och ridsporten­s alla grenar. För såväl Annika som hennes döttrar Jeanette, Pickola och Annika II, har Ragnar tillerkänt­s Halländska Hästavelsf­öreningens avelspris.

Under 1965–1992 var Bäckagård en av Flyinge Hingstdepå­s stationer i Halland för halvblodsh­ingstar, var under denna tid nio hingstar var avelsverks­amma.

Ragnar var ledamot i Halländska Hästavelsf­öreningens styrelse 1964–85 och utsågs 1986 till hedersmedl­em i föreningen.

I unga år var Ragnar också en viktig spelare i Astrios fotbollsla­g, där han som högerback var svår för motståndar­na att komma förbi.

En trygg och jordnära hedersman och kunnig hästuppföd­are med stark känsla för djurens bästa har gått ur tiden. Han lämnar många vackra minnen.

Rune Karlsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden