Hallands Nyheter

30-årsjubiler­ande jazzdagar i full gång

Den varma och kvava onsdagskvä­llen gick i jazzens tecken. Falkenberg­s Jazzdagar, som i år har 30-årsjubileu­m, var inne på sin andra dag i Hwitans trädgård.

- AGNES ARONSSON

Inbokade att stå på scen under Falkenberg­s Jazzdagars andra dag var den italienska sångerskan Elisa Marangon och pianisten Roberto Olzer, följt av tungvricka­nde Nils Landgren och Jan Lundgren med Magnus Lindgren som avslut på kvällen. Husbandet Ewan Svensson festivaltr­io består av Ewan Svensson på gitarr, Magnus Gran på trummor och Matz Nilsson på bas. De ackompanje­rade både italienarn­a och Magnus Lindgren, medan Nils Landgren och Jan Lundgren uppträdde som en duo.

MUSIKERNA VAR VID gott mod innan sina framträdan­den på festivalen som i år fyller 30. Nils Landgren besökte den för första gången 1994 – Jan Lundgren bara något år efter. Under kvällen i Hwitans trädgård får publiken höra dem framföra låtar som duon själva tycker mycket om, allt från svensk folkmusik till Beatles och egna låtar.

– Det här tillhör topparna. Det är en speciell scen. Det doftar nostalgi och grillkol, säger Nisse Landgren.

– Och gammal folkpark, lägger Janne Lundgren till. Hur kommer det sig att ni återvänder hit?

–Det gör man dels för att man får betalt men också för att det är ett trevligt, kul ställe med bra musiker. Det här är en av de äldsta jazzfestiv­alerna i Sverige, säger Jan Lundgren.

Nils arrangerar Jazz Baltica i Tyskland som han har spelat på varje år sedan 1991 och varit chef för i sju år. Jan arrangerar Ystad Sweden Jazz Festival som han själv var med och grundade för nio år sedan. Det finns en god anledning till att de värnar om jazzscenen.

–Jazzmusike­n måste utvecklas hela tiden och när den inte gör det blir den tråkig. Det kommer fram många unga bra musiker, problemet är att det finns för få spelställe­n för jazz, säger Nils.

– För att utvecklas behöver man möta andra musiker på scen, för där föds idéer, säger Jan.

För Magnus Lindgrens del blir det tredje gången han uppträder på Falkenberg­s Jazzdagar och han framför under kvällen dels sitt eget samt Ewan Svenssons material.

– DET ÄR ROLIGT med en intim festival där ankaret är Ewan och bandet. Om vädret håller i sig får vi en jazzkväll precis som den ska vara, säger han innan sitt framträdan­de.

Falkenberg­s Jazzdagar som pågår fram till fredag 20/7 arrangeras av Falkenberg­s jazz- och bluesfören­ing.

– Det känns helt fantastisk­t med jubileet. Jag, Ewan Svensson och Kjell Ringström har jobbat med varandra i 30 år nu. Vi har ett otroligt gott samarbete med Hwitan, säger festivalan­svarige Freddy Gustafsson.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? GÄSTER. Jazzsånger­skan Elisa Marangon och pianisten Roberto Olzer reste ända från Italien för att besöka Falkenberg­s Jazzdagar.
Bild: AGNES ARONSSON GÄSTER. Jazzsånger­skan Elisa Marangon och pianisten Roberto Olzer reste ända från Italien för att besöka Falkenberg­s Jazzdagar.
 ??  ?? FLÖJT. Magnus Lindgren avslutade jazzkvälle­n i Hwitans trädgård.
FLÖJT. Magnus Lindgren avslutade jazzkvälle­n i Hwitans trädgård.
 ??  ?? DUO FÖR KVÄLLEN. Nils Landgren och Jan Lundgren var vid gott mod.
DUO FÖR KVÄLLEN. Nils Landgren och Jan Lundgren var vid gott mod.
 ??  ?? HUSBAND. Italienarn­a tillsamman­s med Ewan Svensson på gitarr, Magnus Gran på trummor och Matz Nilsson på bas
HUSBAND. Italienarn­a tillsamman­s med Ewan Svensson på gitarr, Magnus Gran på trummor och Matz Nilsson på bas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden