Hallands Nyheter

Tio snackisar

GOLF: HÄR ÄR HÖJDPUNKTE­RNA ATT FÖLJA I HELGEN

-

Världens mest anrika golftävlin­g spelas den här veckan för 147:e gången. Här är tio saker att ha koll på när British Open avgörs på klassiska Carnoustie.

MAJORSVITE­N

Brooks Koepka, Jordan Spieth, Justin Thomas, Patrick Reed och så Koepka igen – de fem senaste majortävli­ngarna har vunnits av amerikaner. Européer har under samma period nått ynka två topp 3-placeringa­r, genom Francesco Molinari (tvåa i Pga-mästerskap­et i fjol) och Tommy Fleetwood (tvåa i US Open i år). Ett dåligt tecken inför Ryder Cup i höst?

TITELFÖRSV­ARAREN

Jordan Spieth vann alltså på Royal Birkdale i fjol, efter en sanslös avslutning och segerduell mot Matt Kuchar. Nu finns frågetecke­n för Spieths form. Sedan tredjeplat­sen i US Masters på Augusta i april har amerikanen, som fyller 25 år nästa vecka, inte ens varit bland de 20 bästa i någon av sina sex starter.

FAVORITEN

Golf är alltid svårtippat, men ska man tro spelbolage­n är ännu en amerikan – världsetta­n Dustin Johnson – den största favoriten. I sina nio starter i British Open har Johnson som bäst varit tvåa, på Royal St Georges 2011.

ISLÄNNINGE­N

27-årige Haraldur Magnus är rankad 1 089:a i världen och har aldrig spelat på Europatour­en. Bland de främsta meriterna märks fjolårets andraplats i Fjällbacka Open. Nu blir Magnus historisk som den förste islänninge­n att spela The Open, efter att sensatione­llt ha kvalat in till tävlingen.

VETERANEN

1977 spelade Sandy Lyle som 19årig amatör British Open på Turnberry. I år gör Lyle, skotten som nu har hunnit fylla 60 år, sin 42:a raka start i tävlingen. Lyle vann ”The Claret Jug” 1985 och måste hålla ut i fyra år till för att tangera Gary Players rekord på 46 raka British Open.

BANAN

Carnoustie, par 71, mäter drygt 6700 meter. Det är därmed den längsta av British Open-banorna

 ??  ?? TITELFÖRSV­ARARE. Jordan Spieth vann British Open i fjol och ska försöka försvara titeln den här veckan.
TITELFÖRSV­ARARE. Jordan Spieth vann British Open i fjol och ska försöka försvara titeln den här veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden