Hallands Nyheter

Mamma Mia lever kvar i det förflutna

- CAROLINE WIDENHEIM

KOMEDI

Regi: Med: Land: Längd: Mamma Mia-fans världen över skakades i sitt innersta när den första trailern till Here We Go Again släpptes i december 2017. Var fanns Meryl Streep? Hade produktion­steamet kapat sin populärast­e rollfigur Donna i uppföljare­n? Vill du bli överraskad, sluta läsa nu.

Men ja, visst är det så. I stället är det dottern Sophie, spelad av Amanda Seyfried, som står i fokus när filmen rör sig i nutid. Hon har rustat upp mammans hotell och förbereder återinvign­ingsfesten. Seyfried klarar sig faktiskt bra utan Streep. Tio år har gjort både skådespela­re och rollfigur gott.

HÄLFTEN AV FILMEN är en tillbakabl­ick. Från studenten i Oxford till den fiktiva, grekiska ön Kalokairi följer vi en ung Donna, utmärkt porträtter­ad av Lily James. Hon möter i turordning Harry (Hugh Skinner), Bill (Josh Dylan) och Sam (Jeremy Irvine), men blir bara riktigt förälskad i en av dem. De två andra behandlar James med ett underbart lättsinne. En liten flört, ett litet ligg, vad spelar det för roll? Hennes dans med Josh Dylan på en segelbåt, framförand­es den oförtjänt bortglömda och dansbandss­vängiga Why did it have to be me?, hör till höjdpunkte­rna.

Den här delen av filmen är också mest underhålla­nde, även om vi förstås vet hur det slutar. Nutidshist­orien står, som i många uppföljare, lite i skuggan av sin föregångar­e. Det är som att både publik och rollfigure­r helst minns tillbaka till hur härligt vi hade det för tio år sedan.

MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN Ol Parker Amanda Seyfried, Lily James, Pierce Brosnan, Cher, Stellan Skarsgård, Colin Firth, Dominic Cooper, Josh Dylan, Hugh Skinner, Jeremy Irvine, Alexa Davies, Jessica Keenan Wynn Storbritan­nien, USA År: 2018 1 tim 54 min

DESSUTOM – OCH nu svär jag kanske i musikalkyr­kan – kommer en musikalkom­edi undan med vad som helst bara för att genren bjuder in till eskapism? Från att inleda med den i dag rätt tvivelakti­ga When I kissed the teacher, till att behandla både Grekland och dess invånare till en ständigt leende semesterfa­ntasi. Unga grekiska män i bar överkropp stirras ner av äldre brittiska kvinnor, medan resten av öinvånarna är tjänstefol­k eller godmodiga statister som bara älskar de tossiga utlänninga­rna som löper kärleksamo­k över deras gator.

Tio år har gått, och allt i Mamma Mias universum åldras inte väl. Tack och lov för Cher. Hennes stjärnglan­s ger Mamma Mia! Here We Go Again den extra knuff som krävs för att sluttampen inte ska känns som en lite lamare upprepning av den första filmen. ROCKAR PÅ.

 ??  ?? Axl Rose på scen med Guns N’ Roses. Bilden är från Indien 2012.
Axl Rose på scen med Guns N’ Roses. Bilden är från Indien 2012.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden