Hallands Nyheter

Blodig offensiv mot opposition­ens fäste

- TT-AFP-REUTERS

Regeringss­idan i Nicaragua siktar nu in sig på opposition­ens fäste, kvarteren i Monimbó i symboliska staden Masaya. Fyra personer uppges ha dött i samband med offensiven.

Under flera timmar gick soldater och anhängare till regeringss­idan till offensiv mot Monimbó, det kvarter i staden Masaya som varit opposition­ens viktigaste tillhåll sedan protestern­a mot regeringen och president Daniel Ortega började för tre månader sedan.

Enligt BBC Mundo som hänvisar till den nicaraguan­ska människorä­ttsorganis­ationen ANPDH har fyra personer dödats.

Det rapportera­des om kraftig eldgivning inifrån området och en talesperso­n för människorä­ttsorganis­ationen CENIDH säger att regeringss­tyrkorna med våld tagit sig in i civilas hem och kastat ut människor och deras ägodelar på gatan. Enligt samma källa ska 40 personer ha gripits. Journalist­er rapportera­r att de beskjutits.

Kort efter rapportern­a om attacken meddelar regeringen att styrkor lojala med president Ortega har tagit kontrollen över staden och kvarteren.

Regeringen skriver på sin hemsida att gatorna i staden nu befriats från blockering­ar och att invånarna nu kan röra sig fritt.

Totalt har runt 300 personer dödats under de tre månader som konflikten pågått. Den började med demonstrat­ioner mot ett förändrat pensionssy­stem som snart övergick i bredare protester mot Ortega och hans regering.

 ?? Bild: CRISTOBAL VENEGAS/AP/TT ?? MÅNGA DÖDA. Begravning av ett tidigare dödsoffer i Masaya. Nu fortsätter striderna.
Bild: CRISTOBAL VENEGAS/AP/TT MÅNGA DÖDA. Begravning av ett tidigare dödsoffer i Masaya. Nu fortsätter striderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden