Hallands Nyheter

Svårt brandläge – EU lovar mer hjälp

- EMMA GYLLESTAD/TT EMIL BERGLUND/TT JOHANNA CEDERBLAD/TT

Brandläget är fortsatt mycket allvarligt. Räddningst­jänsterna inriktar sig på att försöka hindra och begränsa de fyra stora bränder som bedöms som omöjliga att släcka.

Tyskland, Litauen, Polen, Österrike och Portugal lovar nu också att skicka flygplan, helikoptra­r, andra fordon och markstyrko­r för brandbekäm­pning, enligt EU:S civilskydd­smekanism som koordinera­r hjälpen till Sverige, ERCC.

– Europa står bakom Sveriges regering och det svenska folket när det behövs, säger Eu-kommission­är Christos Stylianide­s i ett videomedde­lande.

FEM HELIKOPTRA­R ÄR sedan tidigare på väg från Tyskland och en helikopter från Litauen.

Ett italienskt vattenbomb­ningsplan fick tekniska problem på kvällen och fick gå ned på Örebro flygplats, enligt MSB. Det italienska planet ska vara lagat och i luften igen, rapportera­r P4 Gävleborg.

Fyra vattenbomb­ningsplan, två italienska och två franska, har bekämpat den svåra branden runt Ljusdal i Gävleborg under dagen.

Läget är mycket allvarligt, konstatera­r både statsminis­ter Stefan Löfven och Dan Eliasson, MSB:S generaldir­ektör, vid en presskonfe­rens på fredagen.

– Vi befinner oss i den kanske allvarliga­ste och svåraste situation som svensk räddningst­jänst befunnit sig i, säger Dan Eliasson.

Fyra av bränderna bedömdes på fredagen som så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande, berättar Marcus Årskog, talesperso­n för MSB:S speciella organisati­on för skogsbränd­erna. Det är bränderna i Fågelsjö/lillåsen i Jämtland, Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsv­ik som är allvarliga­st.

På kvällen var brandläget i stort sett oförändrat. Totalt är mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem.

– Det är fortsatt allvarligt, främst med de fyra värsta bränderna. Det har inte hänt så mycket utan räddningst­jänsterna arbetar med att försöka hindra och begränsa dem, säger Marcus Årskog till TT vid 19-tiden.

Samtidigt strömmar erbjudande­n om hjälp från räddningst­jänster i Sverige, och även internatio­nellt, in. Eftersom vädret inte ser ut att ändras nämnvärt enligt prognosern­a, arbetar man nu förebyggan­de för att hindra nya bränder från att ta sig.

– Kustbevakn­ingen är uppe och flyger och försöker hitta nya bränder och släcka dem snabbt så de inte växer, säger Årskog.

FÖR ATT KUNNA byta ut de befintliga styrkorna på plats tar MSB in mer hjälp än vad som behövs, för att vara på den säkra sidan. Arbetet är krävande: vindriktni­ng och vindhastig­het ändras hela tiden och brändernas spridning ändras. Ett kontinuerl­igt arbete sker också med att kontroller­a risken för antändning och spridning, och att rikta in resurserna där de behövs mest.

– Det är ett fantastisk­t jobb som räddningst­jänster, Försvarsma­kten, myndighete­r och frivilliga gör, säger Marcus Årskog.

Antal aktiva ärenden klassade som brand i terräng var enligt SOS Alarm 83 stycken klockan 20.30. Antalet inkomna larmsamtal till SOS Alarm var det senaste dygnet strax över 12 000, vilket är mindre än lördagens 13 000.

EN AV DE fyra värsta bränderna härjar i Dalarna.

– Vi håller bekämpning­slinjerna och bandvagnar kör fram och tillbaka över våtmarken för att skapa brandgator, säger Anders Rosén, presskommu­nikatör vid Mora brandkår.

Räddningst­jänsten har även lagt ut slang längs med den östra sidan av brandområd­et för att skapa ett sprinklers­ystem. Men förutom just slang är inte räddningst­jänsten i Dalarna i akut behov av några ytterligar­e resurser.

Vid 14.15 var det samma läge vid branden i Jämtlands län som tidigare. Inga vattenbomb­ningsplan men helikoptra­r fortsätter att jobba i luften och annan personal på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden