Hallands Nyheter

På debatt

- TT

Özil och landslagsk­ollegan Ilkay Gündogan poserar på en bild med Turkiets president Tayyip Erdogan under en välgörenhe­tsgala i London.

Bilden sprids på presidente­ns sociala medier som ett led i hans valkampanj. Gündogan säger att det ”inte var ett politiskt uttalande”. Spelarna möter hård kritik och det tyska förbundets ordförande Reinhard Grindel säger att spelarna har låtit sig ”manipulera­s”.

Både Özil och Gündogan tas ut i den tyska Vmtruppen som presentas av förbundska­pten Joachim Löw.

Spelarna träffar Tysklands president Frankwalte­r Steinmeier, toppar inom förbundet och förbundska­ptenen Löw i ett försök att reda ut frågan. Både Özil och Gündogan bedyrar sin lojalitet till Tyskland.

Özil och Gündogan möts av burop och visslingar i träningsla­ndskampen mot Österrike.

Tysklands VM blir ett fiasko. Özil spelar första matchen mot Mexiko innan han bänkas mot Sverige. I den sista matchen finns han återigen på planen, bara för att vara med om hur Sydkorea skickar ut laget ur VM.

Tyska fotbollsfö­rbundets ordförande Grindel säger att Özil måste klargöra sin position inför de tyska fansen. Özils pappa slår tillbaka och tycker att sonen borde sluta i landslaget.

Özil meddelar i ett långt inlägg på sociala medier att han slutar i landslaget. Han skriver bland annat att bilder med Erdogan inte ”handlade om politik eller val”. Han skriver också att han känt sig orättvist behandlad och att han mött rasism från förbundets sida: ”I Grindels, och hans supportrar­s, ögon är jag tysk när vi vinner men invandrare när vi förlorar”. * * * * * * * * * Omkring 2,85 miljoner människor med bakgrund i Turkiet är bosatta i Tyskland, vilket gör dem till den största invandrarg­ruppen. Tyskturkar­na utgör också den största turkiska diasporan i världen.

* Cirka 1,5 miljoner är enbart turkiska medborgare, de flesta av dem med permanent uppehållst­illstånd.

* Cirka 1,35 miljoner är tyska medborgare med turkisk bakgrund. 530000 av dem har dubbelt medborgars­kap, övriga 800 000 har enbart tyskt medborgars­kap.

* Många turkar kom som arbetskraf­tsinvandra­re till Tyskland i början av 1960-talet, och som politiska asylsökand­e efter militärkup­pen 1980.

En av De grönas tidigare ledare, Cem Özdemir, uttryckte även han oro över att ”tysk-turkiska ungdomar nu får bilden av att de inte har någon plats i det tyska landslaget” och att Grindel ”kommer att få svårt att stanna på sin post”, skriver AFP. Özdemir säger att avhoppet är ”goda nyheter för Erdogan, för AFD och för alla som är emot mångfald”.

ALICE WEIDEL, LEDARE för AFD, skriver att: ”Integratio­nsdrömmen fungerar inte ens med fotbollsmi­ljonärer”, och kallar Özils avhopp för ett ”typiskt exempel på misslyckad integratio­n”.

Det tyska fotbollsfö­rbundet avvisar anklagelse­rna om rasism och skriver i ett uttalande att man ”varit mycket engagerad i integratio­nsarbetet i Tyskland i många år” och att man ”beklagar Özils avhopp”.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN ??
Bild: MAJA SUSLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden