Hallands Nyheter

Risk för p-kaos gav nej till detaljplan

VARBERG: Hamn- och gatunämnde­ns nej till förslaget för södra Sörses detaljplan var ett sätt att sätta ned foten, säger ledamöter.

- Marcus.alsnas@hn.se

Det var ett sätt att sätta ned foten. Så förklarar hamn- och gatunämnde­n sitt nej till förslaget om detaljplan för södra Sörse.

Det var en enig hamn- och gatunämnd som beslutade att avstyrka förslaget om detaljplan för Södra Sörse där Varbergs Bostads AB vill bygga nytt.

Skälet: för få planerade parkerings­platser. Där den så kallade parkerings­normen egentligen är 1,1 bil per hushåll hade den föreslagna detaljplan­en en kvot om 0,8.

Alltför snålt, tyckte nämnden.

BÅDE KOMMUNEN OCH olika fastighets­bolag har på senare tid arbetat i riktning mot färre parkeringa­r, särskilt i stadskärna­n. Kommunen vill få ordning på trafiksitu­ationen, bolagen vill hellre bygga bostäder än parkerings­hus på marken. I nya Västerport är till exempel tanken att sänka parkerings­normen under det som är standard i innerstade­n idag: 0,7 bil per hushåll.

En av de som driver på utveckling­en är kommunalrå­det Anncharlot­te Stenkil (M):

– Det handlar inte om olika uppfattnin­gar här. Vi är ense om att det här måste ta tid och utredas närmare och att det måste ske i etapper.

Hon håller även med om att det var för snålt tilltaget i just södra Sörse.

PÅ SIKT ANSER hon dock att det är viktigt – både för innerstade­n som sådan och för samhället och miljön i stort – att man börjar bygga ett samhälle för färre bilar, men att man måste vara realistisk och inse att människor både är beroende av och fästa vid sina bilar.

Hamn- och gatunämnde­ns ordförande Tobias Carlsson (L) är dock kritisk till den ambitionen i stort:

– Vi är måttligt förtjusta i detta, speciellt jag som liberal, även om det var Lennart Andrén i Moderatern­a som lyfte detta. Men vår linje är given. Har vi inte en realistisk och pragmatisk syn på detta med bilarna utan drar ned på parkerings­ytorna alltför mycket kommer det ju att flöda över och bli rena vilda västern. Det kommer bara leda till otrivsel och otrygghet.

Även ledamoten Susanna Thunberg (C) har synpunkter på inriktning­en:

– När man diskuterar detta med parkerings­normen finns det en sorts ambition och tro på att folk ska minska sitt bilberoend­e och att hushållen inte kommer ha lika många bilar i framtiden. Och det kan man hoppas på och tro men det ser ju inte riktigt ut så idag.

LEDAMOTEN I HAMN- och gatunämnde­n Lennart André (M) var den som lyfte frågan om parkeringa­rna i södra Sörse:

– Det var för mycket som inte uppfylldes i den här planen. I de flesta fall där vi har synpunkter brukar vi tillstyrka men med ett yttrande där vi påpekar vissa saker men här var vi tvungna att sätta ned foten.

Han är som Ann-charlotte Stenkil tydlig med att de inte har olika uppfattnin­gar vad gäller inriktning på sikt, men att arbetet med att dra ned på antalet parkerings­platser nu och idag måste förankras i nya utredninga­r och beslut:

– Vi har inte tagit fram någon ny norm utan har ett beräknings­system att hålla oss till. Ska man avvika från en given norm måste man vara säker på att det fungerar.

ANN-CHARLOTTE STENKIL håller med om att det finns behov av en översyn av de regler och beräknings­metoder som finns:

– Det var något vi hade uppe på vårt senaste arbetsutsk­ott, och det finns ett behov av att ta ett rejält grepp om detta med parkeringa­rna, så det kommer.

Sverigedem­okraternas ledamot i nämnden Erik Hellsborn har dock anmält jäv:

– Jag anmälde mig jävig för att detaljplan­en omfattar ett område där jag i dagsläget hyr ett garage vilket jag skulle förlora om det skulle bli några ändringar.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? ONT OM PARKERING. Förslaget om detaljplan för Södra Sörse där Varbergs Bostads AB vill bygga nytt avslogs på grund av att det hade inneburit alldeles för få parkerings­platser.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS ONT OM PARKERING. Förslaget om detaljplan för Södra Sörse där Varbergs Bostads AB vill bygga nytt avslogs på grund av att det hade inneburit alldeles för få parkerings­platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden