Hallands Nyheter

Hög hyra för liten bostad för nyanlända i Veddige

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

För ett rum i en barackbygg­nad i Veddige där dusch och kök delas med 26 andra får de betala 5 700 kronor per månad. Missnöjet är stort.

Ahmed Siad Daja, Derer Sabaeld och Sulaiman Allaham har flytt från Syrien till Sverige. De har under två års tid bott på Solbacken i Kärradal som är ett av de anvisnings­boenden som Varbergs kommun ordnat för nyanlända flyktingar.

– Se upp när ni går uppför trappan, säger Derer.

Trätrappan utomhus som leder upp till byggnadens andra våning är mer eller mindre fallfärdig. Trappstege­n sitter löst och lutar. Vi träffade Derer och Sulaiman i oktober 2017. De var då missnöjda med skicket på bostäderna de anvisats. Nu har de erbjudits ett boende som de anser är ett ännu sämre alternativ.

I VEDDIGE FINNS en barackbygg­nad som innehåller 26 små rum. Varje rum har egen toalett men kök och dusch får hyresgäste­rna dela på. Månadshyra­n är 5 700 kronor.

– Finns det någon svensk person i Varberg som betalar 5 700 kronor i månaden för ett rum, frågar Sulaiman sig.

En snabb sökning på nätet visar att en tvåa i Veddige på 68 kvadratmet­er finns tillgängli­g för 4 957 kronor i månaden. Men när Ahmed, Derer och Sulaiman ringer för att visa intresse för andra lägenhe-

”Finns det någon svensk person i Varberg som betalar 5 700 kronor i månaden för ett rum.”

Sulaiman Allaham

ter och presenter sig lägger lägenhetsi­nnehavarna direkt på luren.

En förklaring till att hyran ligger så högt är att bostäderna är byggda på ej planlagd mark.

– VFAB hanterar normalt sett inte bostäder men i den krissituat­ion som varit har vi dragit vårt strå till stacken för att försöka hjälpa till. Anledninge­n till att vi bygger på ej planlagd mark är att det helt enkelt inte finns planlagd mark att bygga bostäder på. Hade det funnits det hade det sannolikt varit Varbergs Bostad som byggt dem istället för VFAB, säger Martin Rylander, vd för Varbergs Fastighets AB.

När marken inte är planlagd ges enbart tillfällig­t bygglov i max 15 år. Det gör avskrivnin­gstiden kortare. Med permanent bygglov ligger avskrivnin­gstiden på 50 år.

– Fastighets­avdelninge­n måste ta betalt för sina kostnader, säger Henrik Lundahl, kanslichef på kommunledn­ingskontor­et.

En annan invändning mot det nya boendet är att det ligger långt från Varberg. Bussen går bara tre turer om dagen.

KERSTIN NILSSON SOM är kommunikat­ör på inkluderin­gscentrum förklarar att de genomgångs­bostäder som Varbergs kommun erbjuder inte är någon optimal lösning.

– Efter att etablering­stiden på två år har gått ut förlänger vi kontrakten med ett halvår i stöten. Målet är att de själva ska hitta egen bostad med vi vet att det är svårt, säger hon.

 ??  ?? INGEN FÖRBÄTTRIN­G. Ahmed Siad Daja och Derer Sabaeld bor på Solbacken men har blivit erbjudna boende i Veddige från oktober.
INGEN FÖRBÄTTRIN­G. Ahmed Siad Daja och Derer Sabaeld bor på Solbacken men har blivit erbjudna boende i Veddige från oktober.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? BLIR DYRARE. När bostäder byggs på mark som inte är planlagd blir hyran högre, enligt Martin Rylander.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON BLIR DYRARE. När bostäder byggs på mark som inte är planlagd blir hyran högre, enligt Martin Rylander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden