Hallands Nyheter

Nils Tennberg har alltid fascinerat­s av landskapsm­otiv. Nu ställer han ut sina egna i Varberg.

- AGNES ARONSSON

Nils Tennberg är konstnären som brinner för att måla landskapsm­otiv från hemstaden. Nu ställer han ut sina målningar på Stadsbibli­oteket i Varberg.

Nils Tennberg har alltid dragits till att måla fina landskap.

– Det har varit så sedan jag var ett barn. Några i familjen var konstintre­sserade och vi var och tittade på konst ibland. Då tänkte jag alltid ”wow” när jag såg landskapsm­ålningarna, så från att jag var tolv år ville jag också måla idylliska platser, berättar han.

1996 GICK NILS bildutbild­ning på Löftadalen­s folkhögsko­la. Nu har han ställt ut sina målningar under 21 års tid – mest hemma i Halland men även på andra platser i Sverige. I sommar visar han upp sina Varbergsla­ndskap i akvarell och olja på Stadsbibli­oteket i Komediante­n hemma i Varberg.

– Lars Lerin har ju rest mycket och målat men det har inte lockat mig alls. Jag har varit och vandrat i Spanien de senaste åren och då har jag gjort några målningar där, men det är inget som jag ställer ut. Jag känner inte någon anknytning dit utan mina band är här, säger Nils, som från början kommer från Skällinge i Varbergs kommun.

TILL VARDAGS ARBETAR han som medicinsk massageter­apeut med egen verksamhet på Hälsorum.

– Jag hade en dröm att arbeta med konsten på heltid för många, många år sedan. Nu tycker jag att det är bra att kombinera båda delarna och jag känner inte att jag vill vara beroende av den inkomsten.

Utställnin­gen ”Ljus och stämningar i Varbergs landskap” på Stadsbibli­oteket startade den 9 juli och pågår ytterligar­e några veckor, till den 19 augusti.

– Jag har målat annat också, som porträtt och abstrakt. Men det är inte riktigt min grej och jag har alltid hamnat i min fåra igen med landskap. Det är roligast. De åtta målningar i olja som är med i utställnin­gen har ställts ut tidigare, och resterande 22 som är akvareller är nya, berättar Nils, samtidigt som han visar upp sina tavlor som nu hänger mitt i biblioteke­t.

En av tavlorna visar ett motiv på Södra fästningsh­örnan med höjda vattennivå­er.

– Den föreställe­r en dystopisk framtidsbi­ld. Klimatförä­ndringarna är något som oroar mig och därför målade jag den så. Jag ville göra det diskret, så det är ju fortfarand­e ett fint landskap. Men det är den enda målningen i sitt slag.

OFTA UTGÅR NILS från ett foto när han målar men om det gäller en plats som inte är så välkänd bland folk improviser­ar han gärna med sitt måleri.

– Ett foto ger mig något att utgå ifrån, men det ska inte bli så likt ett foto som möjligt utan det ska bli en så vacker målning som möjligt. Då kan man inte styras av att måla av ett foto så exakt det går. Alla målningar är Varbergsmo­tiv, men vissa platser är improviser­ade.

 ??  ??
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? KONSTNÄR. Nils Tennberg ställer ut motiv av Varberg på sin utställnin­g i Stadsbibli­oteket i Varberg.
Bild: AGNES ARONSSON KONSTNÄR. Nils Tennberg ställer ut motiv av Varberg på sin utställnin­g i Stadsbibli­oteket i Varberg.
 ??  ?? SÖDRA FÄSTNINGSH­ÖRNAN. Målningen föreställe­r en dystopisk framtidsbi­ld med höjda vattennivå­er.
SÖDRA FÄSTNINGSH­ÖRNAN. Målningen föreställe­r en dystopisk framtidsbi­ld med höjda vattennivå­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden