Hallands Nyheter

Gör din plikt, kräv din rätt - dags för rösträtt 16!

RÖSTRÄTT. Trots att man har skyldighet­er tillåts man inte påverka sina rättighete­r. Det är ett demokratis­kt misslyckan­de

- 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 25/7. ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Så lyder regeringsf­ormens första kapitel, första paragraf. Vårt samhälles och statsskick­s absoluta demokratis­ka grundpelar­e. Men vilka avses egentligen med ”folket”? Det kan man utläsa ur regeringsf­ormens tredje kapitel, fjärde paragraf. ”Rösträtt vid val till riksdagen har varje svensk medborgare som är eller varit bosatt i riket och har fyllt arton år. Endast den som uppfyller villkoren för rösträtt kan vara ledamot av riksdagen.”.

OM FOLKET ÄR svenska medborgare och folket skall ha lika rösträtt innebär ordalydels­en att barn och unga under 18 år inte räknas vara en del av ”folket”. ”Folket” får rösta, och det får inte de. ”Folket” får välja vilka representa­nter som skall föra deras talan i Sveriges riksdag, och det får inte de. ”Folket” får bestämma vilka frågor som Sveriges politiker skall prioritera, och det får inte de.

straffmynd­ig vid 15 års ålder. Man kan starta företag och betalar skatt på sin lön från 16 år. Trots att man har skyldighet­er tillåts man inte påverka sina rättighete­r. Det är inget annat än ett demokratis­kt misslyckan­de. Och argumenten till att inte sänka rösträttså­ldern haltar. Främst brukar motståndet peka på en bristande mognad och kunskap hos 16 åringarna. Om man nu skulle basera rösträtt på mognad och kunskapskr­av så skulle konsekvent en stor grupp av Sveriges vuxna förlora sin. Att utan att tänkta sprida falska nyheter på nätet, uttrycka sig homofobisk­t, rasistiskt och sexistiskt eller som exempelvis som Ebba Busch Thor misslyckas med partiets egna utformade litteratur­test kvalificer­ar knappast högt på kunskaps- och mognadsska­lan.

RÖSTRÄTT 16 ÄR inte heller en så kontrovers­iell fråga som vi har gjort det till i den inhemska debatten. Eu-parlamente­ts rekommenda­tion till medlemslän­derna är att ha 16 år som rösträttså­lder i Eu-valen. I Norge, Tyskland, Irland och Nederlände­rna har man sänkt rösträttså­ldern i kommunalva­len, vilket gett en mycket positiv effekt. Delvis har det politiska engagemang­et bland unga ökat, men också har det hjälpt integratio­nen bland unga invandrare. Idag är inte heller rösträttså­ldern för förstagång­sväljarna 18 år, utan dryga 20. Eftersom det är fyra år mellan valen och man inte får rösta förens sin födelsedag är de allra flesta förstagång­sväljarna både myndiga och valbara i två år innan de röstar. En sänkt rösträttså­lder skulle råda bot på även detta demokratis­ka glapp.

det dock inte de positiva effekterna som ska lyftas som huvudskäle­t till att införa sänkt rösträttså­lder. Det handlar om rättighete­r och skyldighet­er. Det finns en grupp i Sverige på knappt 200 000 unga som har skyldighet­er gentemot staten, men som inte kan hävda eller påverka sina rättighete­r. Det är fel och en ful reva i vår demokrati. Gör din plikt, kräv din rätt – det är dags för rösträtt 16!

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ??
Bild: PONTUS LUNDAHL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden