Hallands Nyheter

Nu kräver klimatet nya globala krafttag

-

Det är många som påpekat att 2016 års Parisavtal om klimatet är långt ifrån tillräckli­gt, men att det ändå är en god början. Det finns förvisso också klimatskep­tiker som menade att avtalet är onödigt. Rent av skadligt. Deras stora seger var när Donald Trump meddelade att USA drar sig ur avtalet. Nu hör man inte så mycket av klimatskep­tikerna längre, och de som varnade för Parisavtal­ets otillräckl­ighet bara får alltför rätt. Det extremväde­r som nu drabbar hela det norra halvklotet tyder på att klimateffe­kterna slår igenom snabbare än vad man tidigare trott.

KLIMATFÖRÄ­NDRINGARNA SLÅR PÅ många områden. Primärt drabbas jordbruket och den globala livsmedels­försörjnin­gen, genom stormar, översvämni­ngar eller torkkatast­rofer. Växande problem för jordbruket leder i stora delar av världen lätt till social oro som kan urarta i, och även försvåra konflikter. Det ser vi bland annat i Mellanöste­rn och norra Afrika. En följd, direkt av missväxt och av efterfölja­nde konflikter, blir en ökad migration. Man räknar också med att många, i dag tätbefolka­de områden, bland annat i Indien, kan komma ett bli mer eller mindre obeboeliga stora delar av året. Detta genom temperatur­er så höga att det inte går att vistas utomhus mer än någon timme i taget Det krävs alltså nya kraftfulla internatio­nella insatser, dels för att hejda de fortsatta klimatförs­ämringarna, dels för att hantera de konsekvens­er som ändå inte går att undvika.

NU BEHÖVS ETT kraftfullt internatio­nellt ledarskap av de stora politiska och ekonomiska aktörerna. USA är tillsvidar­e ute ur bilden, så EU bör ta initiativ till en klimatalli­ans med i första hand Kina och Japan, gärna också med Indien. EU och Kina är ekonomier i samma storleksor­dning som USA, och Japan och Indien är inte mycket mindre. Tillsamman­s har de således muskler nog att bygga upp en klimatstra­tegi för världsekon­omin som resten av världen kommer att ha allt intresse av att följa. En som inriktar den ekonomiska utveckling­en på ekologiskt hållbara kretslopp och klimatsmar­ta, fossilfria tekniska lösningar. Inte minst viktigt är det att rädda den globala livsmedels­försörjnin­gen genom investerin­gar i hållbart jordbruk, vattenhush­ållning och skogsplant­ering i utsatta områden.

DE EXTREMA VÄDERFÖRHÅ­LLANDENA lär åtminstone återföra klimatet till toppen av den politiska agendan. Att det nu i så hög grad är världens rika länder som drabbas är betydelsef­ullt. Det är ju vi som bär det största ansvaret för klimatstör­ningarna och som dessutom har förutsättn­ingar att vidta verkningsf­ulla åtgärder. Och vi påminns om att det är dyrare att inte göra något, än att ta till krafttag. Så visst finns det hopp om handling!

 ??  ?? PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå
PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden