Hallands Nyheter

Ett liberalt Varberg för alla

-

på ”I valet och kvalet” (18/7).

VARBERG. Vi skrev den 6/7 en insändare om att vi inte måste välja mellan välfärd och invandring. SD har svarat på den med ett antal härskartek­niker och efter många feltolknin­gar. Vi väljer att inte bemöta dem på den nivån.

Vi vill vara glasklart tydliga med följande. Faktum kvarstår, SD väljer att dela in oss invånare i två grupper. ”Invandrare” eller ”svenskar”. Därav deras fascinatio­n och behov av att definiera ”svenskhet”. Det vi vill påtala i vår insändare är att det inte är förenligt med en liberal och humanistis­k människosy­n att lyfta ut en grupp och anklaga dem för att vara tärande. Vi är väl medvetna om att för att de Svenska statsfinan­serna ska gå ihop så år totalen plus/minus noll och att politik handlar om prioriteri­ngar. Våra prioriteri­ngar kommer aldrig att utgå från grupptillh­örighet, utan utgå från liberalism och humanism.

Olle och Erik borde också förstå vårt resonemang med vad ett barn som föds och växer upp i Sverige kostar. Vilken är nästa grupp som de ska peka ut som tärande? Är det människor med behov av personlig assistans, de med kroniska sjukdomar eller de som väljer att skaffa för många barn? Att titta på samhället med de glasögonen är väldigt främmande för oss Liberaler.

DOCK VILL VI inte fortsätta gräva ner oss till sandlådeni­vå så vi tänker fokusera på att lyfta det vi vill förbättra i Varberg. Olle och Erik har rätt i att vi har all anledning att titta på oss själva med kritiska glasögon i hur t.ex. integratio­nspolitike­n har varit. För visst är det så att vi idag har problem, men också möjlighete­r. Vi hade också hösten 2015 exceptione­llt stora utmaningar. Vi är stolta över att vi i Sverige agerade med humanitet och både hjälpte människor på plats och lät flyktingar prova sin asylrätt i Sverige.

Förutom saker som behöver göras på Euoch nationell nivå så vill Liberalern­a att Varberg ska vara en god förebild för god integratio­n och inkluderin­g. Med vår politik enligt nedan så ser vi möjlighete­r och lösningar. Vi vill att:

• Rättighete­r, skyldighet­er och krav är hörnstenar i integratio­nen.

• Kommunen ska värna individens frihet framför gruppens traditione­r.

• Att integratio­nsprocesse­n ska ske skyndsamt i samverkan med andra aktörer.

• Från bidrag till arbete så snabbt som möjligt. Motprestat­ion för bidrag som svenskunde­rvisning och jobbsökand­e.

• Införa språkstudi­er i kombinatio­n med praktik och införa enkla jobb för att snabbt få in en fot på arbetsmark­naden.

• Bekämpa hedersfört­rycket, bättre kunskap till lärare, elevhälsa och socialtjän­st för att se tidiga tecken.

• Inga kommunala bidrag till odemokrati­ska verksamhet­er eller organisati­oner som tolererar eller försvarar förtryck.

DET VI ALDRIG kommer göra är att sätta grupper av människor mot varandra. Vi vill få förtroende att på ett fortsatt ansvarsful­lt sätt göra Varberg till en ännu bättre plats att leva på för alla våra invånare.

Vi vill ha ett Varberg med en prägel av sociallibe­rala värderinga­r där individen värnas och där skyddsnäte­t finns för alla de som behöver vård och omsorg.

Cecilia Rönn (L) Tobias Carlsson (L) Marianne Nord Lyngdorf (L) Karl-johan Wiktorp (L) Rune Davidsson: Väldigt känsligt ämne för kommunen att ge sig in i.har man nu gett Bois bidrag,så kan man väl knappast neka andra behövande klubbar heller??? Eller är Bois mer värda än andra???

Pierre Ringborg: Förmodlige­n spelar de i en annan division eftersom beslutet inte togs i kultur- och fritidsnäm­nd utan på ”högre ort” i kommunstyr­elsen.

Roland Johansson: Vänd på frågan, vad gör/ger BOIS för Varberg? Hur ofta nämns inte Varberg under fotbollssä­songen? All reklam i rikspress för staden. Nu är jag inget BOIS fan, men ett mynt har alltid 2 sidor.

Peter Hermansson: Håller med klarar man sig inte utan hjälp då får man stå sitt kast.

Britt Andersson: Jag tycker det är fel att kommunen går in med skattemede­l. Klubben har sin budget som de måste hålla. Kan inte styrelsen se till att budgeten hålls ska de naturligtv­is avgå. Ungdomsver­ksamheten är otroligt viktig - bättre då att A-laget går ner några divisioner om inte pengarna räcker till. Ett fotbollsla­g ska inte skattefina­nsieras, något är väldigt fel isf.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? FOLK. Det är inte är förenligt med en liberal och humanistis­k människosy­n att lyfta ut en grupp och anklaga dem för att vara tärande. Bilden är från folkhavet i Almedalen när Sverige mötte Schweiz i Fotbolls-vm.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT FOLK. Det är inte är förenligt med en liberal och humanistis­k människosy­n att lyfta ut en grupp och anklaga dem för att vara tärande. Bilden är från folkhavet i Almedalen när Sverige mötte Schweiz i Fotbolls-vm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden