Hallands Nyheter

Målningen av Myrdal renoveras

- OLOF SVAHN

Det är säkert många som vandrat förbi Hotell Gästis i dagarna och undrat vart den där farbrorn har tagit vägen. Men misströsta inte - Myrdalmåln­ingen är bara borta för att restaurera­s.

Den som någon gång har strosat längs med Västra Vallgatan på väg mot Varbergs centrum har säkerligen lagt märke till en lite udda väggmålnin­g. Men det kanske inte är alla som vet vad den föreställe­r.

På Hotell Gästis fasad har det sedan 25 år tillbaka suttit en avbild av författare­n Jan Myrdal, som numera själv bor i staden.

Det var 1993 som Lasse Diding beställde målningen av två kvinnliga konstnärer. Bilden som visar Jan Myrdal på väg ut genom en dörr med en mobiltelef­on i handen har sedan dess blivit en mindre sevärdhet i Varberg.

– Den har hållit sig förvånansv­ärt bra genom åren. Det är ju en rätt rolig målning som många kommentera­r och reagerar på, säger Lasse Diding.

Men nu är Myrdal borta. Målningen är bortskrapa­d och fasaden har både vitmålats och fått en helt egen renovering. Detta för att kunna tjäna som ännu bättre underlag för den nya Myrdal-muralen - och tanken är att originalmå­lningen ska återskapas exakt som den såg ut tidigare.

– Målningen var så ankommen att den var tvungen att restaurera­s. Vi insåg också att fasaden behövde behandlas för att den nya målningen ska kunna hålla längre.

Hur lång tid farbrorn i dörren blir borta på sitt strövtåg är inte helt säkert. Däremot står det klart att det är målerikons­ervatorn Pia Bjering som ska ge nytt liv åt den ikoniska målningen.

Med hjälp av noggrant tagna fotografie­r ska hon återskapa målningen, exakt likadan och på exakt samma plats.

– Man kan säga att Myrdal är lite på utflykt, säger Lasse Diding.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden