Hallands Nyheter

Utökat förbud mot att elda

- EMMA KLINGBORG

”Nästa steg, som redan vidtagits i både Skåne och Blekinge, är att totalt förbjuda all sorts eldning”

KLAUS HEINSVIG ställföret­rädande räddningsc­hef

Halmstad tog första initiative­t, men Varberg och Falkenberg var inte sent efter. Nu har eldningsfö­rbudet avancerat ytterligar­e. Till följd av torkan är nu även särskilt iordningst­ällda platser för eldning förbudsbel­agda.

I fredags infördes ett totalt eldningsfö­rbud i Varberg och Falkenberg.

Detta innefattar restriktio­ner mot allmän eldning, där endast eldning på särskilda platser eller privata tomter är tillåtet.

SOM FÖLJD AV den fortsatta värmebölja­n och torkan har nu Varbergs och Falkenberg­s kommun fått utfärda ytterligar­e restriktio­ner där särskilt iordningst­ällda eldplatser inte längre är tillåtna att elda vid.

– Det enda som är tillåtet nu är grillning på privat tomt, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig. Men engångsgri­llar, eller eld nära mark överhuvudt­aget, är inte tillåtet någonstans i nuläget. Det får endast vara grillar på ben. Nästa steg, som redan vidtagits i både Skåne och Blekinge, är att totalt förbjuda all sorts eldning.

Det kommer in anmälninga­r till räddningst­jänst och polis om olovlig eldning. Räddningst­jänsten anser det viktigt att poängtera att det är personen som tänder elden som står till fullt ansvar för dess utkomst, inte markägaren.

Ett vanligt förekomman­de problem är glödande cigarettfi­mpar, vilka det inte går att reglera avsevärt kring.

Ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig kan redogöra för minst fyra tillfällen sedan utfärdat förbud, där det utbrutit brand på grund av oaktsamt eldbeteend­e.

– BRANDEN HAR gått ifrån dem, vilket rubriceras som allmänfarl­ig vårdslöshe­t, säger han.

Allmän vårdslöshe­t kan leda till böter eller upp till sex månaders fängelse.

 ??  ?? ELDNINGSFÖ­RBUD. Engångsgri­llar är inte längre ett alternativ.
ELDNINGSFÖ­RBUD. Engångsgri­llar är inte längre ett alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden