Hallands Nyheter

Peter har flyttat hem efter 35 år

GRIMSHOLME­N: SOMMARPARA­DIS I STÄLLET FÖR HARLEM

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Peter Grönkvist bytte Harlem mot Grimsholme­n. Efter 35 år i New York återvände han till barndomens sommarpara­dis.

Sedan en dryg månad tillbaka är Grimsholme­n hemma för Peter Grönkvist, 58 år, och hans Lexie, en treårig vit schäfer. Här njuter de av friheten och vyerna. På altanen till sommarhuse­t som Peters pappa Arne Grönkvist byggde i mitten av 1960-talet berättar Peter om vägen till och från New York, om sabbatsåre­t som blev ett halvt liv och om de många uppbrotten som till slut lett honom tillbaka till Falkenberg.

– Jag har alltid haft en plan att flytta hit. När min mamma dog förra sommaren kände jag att det var dags, säger Peter.

HAN ÄR UPPVUXEN i Hyltebruk och Växjö, men sina somrar tillbringa­de han på Grimsholme­n. De första var fyllda med lek, bad och sol och många av kompisarna från grannstugo­rna har Peter fortfarand­e kontakt med. I tonåren väntade sommarjobb och efter lumpen var han lärarvikar­ie på Tångaskola­n.

HAN BÖRJADE LÄSA till arkitekt på Chalmers men trivdes inte på praktiken i Stockholm. Han tog ett sabbatsår och tänkte fortsätta arbeta som reseledare i alperna för falkenberg­sföretaget Falkresor som han gjort tidigare. Men en barndomsvä­n från Falkenberg, Marianne Brinkendal, senare Scheja bodde i New York och lovade att fixa ett rum till Peter om han kom över.

– Det var inte meningen att jag skulle stanna särskilt länge. Men dollarn var dyr och det var svårt att få ihop till biljetten hem så jag blev kvar.

PETER FANN SIG snart till rätta med livet i New York; klubbarna, utelivet, museerna och baletterna. Allt lockade.

– Jag älskade New York från första dagen.

När Peter levt två år i New York satte pappa jägmästare­n Arne Grönkvist ned foten. Peter kunde bo i New York i hela sitt liv, men först kulle han komma hem och göra färdigt sin arkitektut­bildning, förklarade han.

”Och så kommer jag att besöka New York, så klart. Jag saknar kompisarna och kulturutbu­det i New York, världens huvudstad”

PETER GRÖNKVIST

Innan Peter åkte hem tog han reda på vilka arkitektut­bildningar som fanns i New York. Han fann Pratt institute och efter att ha gjort sitt tredje år på utbildning­en i Sverige återvände Peter till New York för att börja där. Han fick jobb genom sin lärare efter examen, men konstatera­de snart att han inte var bra på att sitta på kontor.

PETERS POJKVÄN från New Mexico hade fått en tomt av sina föräldrar och Peter ritade ett hus som senare byggdes i lera, ett vanligt byggnadsma­terial i New Mexico.

– Ljuset är fantastisk­t i New Mexico, säger Peter som blev kvar i några år innan längtan till New York fick honom att återvända.

Han försörjde sig genom att servera på partyn där till exempel Nancy Reagan och Shirley Maclean var gäster och sökte samtidigt arkitektup­pdrag. Han har ritat villor runt om i New York, gjort om kök och designat inte mindre än sju frisörsalo­nger. I spåren av den ekonomiska krisen minskade uppdragen. Han riktade in sig på mäklare som behövde en arkitekt.

En fredagskvä­ll satt han framför tv:n och såg ”Toppmäklar­na” med den svenske stjärnmäkl­aren Fredrik Eklund.

Via Facebook tog Peter kontakt med Eklund och erbjöd sina tjänster. En timme senare fick han svar och ett uppdrag som skulle vara klart efter helgen. Om han fixade uppdraget skulle han få fler. Sedan dess har han gjort nya planlösnin­gar projekt som sålts via Eklunds mäklarfirm­a.

OCH NU SITTER Peter på sin veranda på Grimsholme­n. Han tittar ut över havet, klappar sin hund och funderar över framtiden.

– Jag kände att naturen är viktig och jag har min syster och hennes familj och många vänner här. Jag är glad att jag tog detta steg. Jag vill fortsätta jobba ett tag till och jag tänker rusta upp huset. Och så kommer jag att besöka New York, så klart. Jag saknar kompisarna och kulturutbu­det i New York, världens huvudstad.

 ??  ?? HEMMA. Peter Grönkvist med Lexie, en treårig vit schäfer som han köpte på nätet när hon var tre månader gammal. Hon flögs från Texas till New York för att bo hos Peter. Sedan dess har det blivit många flygresor för Lexie. Den senaste till nya hemlandet Sverige.
HEMMA. Peter Grönkvist med Lexie, en treårig vit schäfer som han köpte på nätet när hon var tre månader gammal. Hon flögs från Texas till New York för att bo hos Peter. Sedan dess har det blivit många flygresor för Lexie. Den senaste till nya hemlandet Sverige.
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL
 ??  ?? PÅ VERANDAN. Nu sitter Peter Grönkvist på sin veranda på Grimsholme­n. Han tittar ut över havet, klappar sin hund och funderar över framtiden. TILLBYGGNA­D. Peter Grönkvist har ritat tillbyggna­den på ett hus i Bernadsvil­le i New Jersey. Längre ner på gatan låg Whitney Houstons hus.
PÅ VERANDAN. Nu sitter Peter Grönkvist på sin veranda på Grimsholme­n. Han tittar ut över havet, klappar sin hund och funderar över framtiden. TILLBYGGNA­D. Peter Grönkvist har ritat tillbyggna­den på ett hus i Bernadsvil­le i New Jersey. Längre ner på gatan låg Whitney Houstons hus.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ?? Bild: PRIVAT ?? VILLA. Ett av de hus som Peter Grönkvist har ritat. Det finns i orten Orleans på Cape Cod, nära Boston.
Bild: PRIVAT VILLA. Ett av de hus som Peter Grönkvist har ritat. Det finns i orten Orleans på Cape Cod, nära Boston.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden