Hallands Nyheter

Cistern ännu för varm för att saneras

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Arbetet med att sanera den cistern i hamnen som överhettad­es för två veckor sedan har ännu inte påbörjas. Tanken är fortfarand­e för varm.

– Temperatur­en sjunker men vi har inte kunnat skicka ner någon i behållaren för att besikta den, säger Peder Karlsson, platschef på Lantmännen­s foderfabri­k i Falkenberg.

DET VAR ONSDAGEN den 11 juli som värmen skenade i en tank fylld med melass, en typ av sockerlösn­ing, på Lantmännen­s anläggning i hamnen. Räddningst­jänsten spärrade av området och började under onsdagskvä­llen att tömma tanken så smått.

DAGEN EFTER BEDÖMDES risken att cisternen skulle spricka vara minimal och insatsen avslutades. Därefter övergick ansvaret för saneringen till Lantmännen. Marken runt cisternen är sanerad men ett visst område är fortfarand­e avspärrat.

– Vi har även kvar invallning­en så vi inte riskerar läckage i Ätran om det skulle uppstå, och den kommer vara kvar till vi har tömt tanken, säger Peder Karlsson.

VID DEN SENASTE mätningen låg temperatur­en i cisternen på 52 grader och den måste ner till under 30 för att saneringen ska kunna påbörjas. Temperatur­en går upp och ner men sjunker några grader per dygn.

– Vi avvaktar hela tiden och när vi, tillsamman­s med räddningst­jänsten och saneringsf­öretaget, bedömer att det går att göra en besiktning så kommer vi att göra det, säger Peder Karlsson.

VAD SOM ORSAKADE värmerusni­ngen i cisternen är ännu oklart.

– Vi har lämnat in prover på melassen men vi har inga svar ännu.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ARBETET FÅR VÄNTA. Cisternen har ännu inte kunnat tömmas och besiktas eftersom melassen är för varm.
Bild: OLA FOLKESSON ARBETET FÅR VÄNTA. Cisternen har ännu inte kunnat tömmas och besiktas eftersom melassen är för varm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden