Hallands Nyheter

Sverige rustas för extrem brandrisk

- TT

Brandriske­n i södra Sverige höjs till extrema nivåer, och Sverige rustas för att klara av nya bränder. – Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge, konstatera­r inrikesmin­ister Morgan Johansson.

Inrikes- och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) framhåller vid en presskonfe­rens att läget fortfarand­e är mycket allvarligt. Det kan dessutom snabbt förvärras när brandriske­n ökar ännu mer de närmaste dagarna.

– Vi har fortlöpand­e kontakter med Eu-kommission­en, säger han.

BRANDRISKE­N I DE nu brandhärja­de delarna av landet ser ut att minska något de närmaste dagarna, men i stället ökar den till extrema nivåer i Svealand och Götaland. Fredagen kommer att bli kritisk, konstatera­r Rickard Hansen, handläggar­e på MSB.

Brandriskv­ärdena ser ut att bli lika extrema i de södra delarna av landet som de var då skogen i Västmanlan­d brann 2014, och som de nu varit där det brunnit den senaste tiden.

– Brandriskp­rognoserna ger oss olika ledtrådar om risken för att bränder uppstår, hur de sprider sig och hur bränderna uppför sig om de uppstår. De talar också om hur torrt det är djupare ner i marken. Om det är väldigt torrt blir bränderna värre, berättar han.

Det är SMHI som gör prognosern­a, och som ansvarar för att lägga ut varningar. Nu skriker deras karta illrött för södra Sverige under fredagen, vilket innebär extrema risker.

– Brandriskp­rognoserna styr ganska mycket, till exempel fördelning­en av resurser för oss och för räddningst­jänsterna. Vi flyttar materiel dit risken blir störst, säger Patrik Jansson, talesperso­n för MSB:S särskilda organisati­on för bränderna.

Nu kommer MSB att hålla hög beredskap i veckan för nya storbrände­r även söder över, förklarar han.

BRANDBEKÄM­PNINGEN PÅGÅR för fullt i de fyra värst drabbade brandområd­ena, berättar han.

– Vi kan förmedla en lite mer positiv utveckling det senaste dygnet. Begränsnin­gslinjerna har hållit, och vi ser ingen spridning.

Mest kritiskt är det i Trängslet i Dalarna. Där finns mycket odetonerad ammunition kvar i brandområd­et vid skjutfälte­t, vilket göra att brandmänne­n inte kan gå in.

– Men även där har begränsnin­gslinjerna hållit.

Flera utländska styrkor har anlänt och börjat jobba. Den polska styrkan delas upp i två, och ena halvan arbetar i Jämtland med Sveg som bas. Den andra halvan åker till Ljusdal, enligt Jansson. Franska styrkor är på väg mot Ljusdal, och tyska brandmän kämpar med branden i Trängslet. Under onsdagen väntas de portugisis­ka brandplane­n till Sverige.

SAMTIDIGT SOM SVENSKA skogar står i brand rasar fruktansvä­rda bränder i Grekland, och över 60 personer uppges ha omkommit. Frågan är hur det går med alla de utländska styrkor som är här och hjälper till, när även Grekland begärt hjälp av de europeiska myndighete­rna.

– Vi har inte fått någon informatio­n om hur det eventuellt skulle kunna påverka. Men vi har inga signaler om att det skulle kunna påverka oss, säger Morgan Johansson.

 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? ANSTRÄNGT. Ett flertal skogsbränd­er rasar i Sverige, och med hög värme på ingång ökar risken för ännu fler brandhärda­r.
Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ANSTRÄNGT. Ett flertal skogsbränd­er rasar i Sverige, och med hög värme på ingång ökar risken för ännu fler brandhärda­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden