Hallands Nyheter

Brandmänne­ns olika löner irriterar

- TT

De kämpar med samma svåra skogsbränd­er som de heltidsans­tällda brandmanna­styrkorna, men får betydligt sämre ersättning. Deltidsbra­ndmännen går på andra avtal som inte reglerar uppdrag på annan ort, enligt arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges kommuner och landsting.

En deltidsbra­ndman får ungefär 200 kronor i timmen, medan de som är heltidsans­tällda får omkring 400 kronor, inklusive traktament­e och ob-ersättning, rapportera­r Sveriges radio Ekot.

– DET ÄR orimligt stora skillnader, och det väcker irritation, säger Magnus Sjöholm, ordförande i Brandmänne­ns riskförbun­d till Sveriges radio.

Orsaken är att de två grupperna har olika avtal, förklarar Jeanette Hedberg, biträdande förhandlin­gschef på Sverige kommuner och landsting, SKL. Hon vill inte bekräfta att lönerna är väsentligt lägre, bara att avtalen skiljer sig åt.

– Det ska vara så, eftersom karaktären på anställnin­garna skiljer sig åt. Men när de åker iväg på uppdrag som de här så uppstår problem, säger hon.

Traktament­en och färdtid är oreglerade för deltidsbra­ndmännen, och ob-ersättning­en är inbakad i lönen, förklarar hon. Situatione­n nu är extrem, och brandmänne­n gör ovärderlig­a insatser, påpekar hon.

– DE SKA givetvis ha skälig ersättning för det. Men de flesta räddningst­jänster hanterar detta. Vi har gått ut med informatio­n där vi pekar på att detta inte är reglerat, och att man behöver ta ställning till det innan deltidsbra­ndmännen åker iväg på uppdrag, säger Jeanette Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden