Hallands Nyheter

Fängelse för bank-id-bedrägeri

- TT

I den första domen där bankkunder lurats att logga in med bank-id döms två män till fängelse och stora skadestånd. Ytterligar­e tolv personer döms till böter. De båda huvudmänne­n ska också betala närmare en miljon kronor i skadestånd.

Tingsrätte­n bedömer att männen är skyldiga i samtliga fall som gått till åtal.

Av huvudmänne­n döms en 22-åring till 2,5 års fängelse för 13 fall av grovt bedrägeri och en 19årig man får ett års fängelse för sju fall av grovt bedrägeri. Övriga tolv döms för penningtvä­tt. Samtliga är hemmahöran­de i Malmö och sydöstra Skåne.

– Den här domen har stor betydelse då det nu framgår med klarhet att det inte är riskfritt att hålla på med den här typen av brottsligh­et, säger Jan Olsson, förundersö­kningsleda­re för polisen Nationella bedrägeric­enter.

Han tror inte att det kommer att påverka bankernas säkerhetsa­rbete.

– De jobbar redan med det, så jag tror inte domen påverkar. Däremot ser de kriminella elementen att det här får konsekvens­er. De kommer att åka fast och straffet blir kännbart. Bedrägerie­rna kommer att förundersö­kningsleda­re fortsätta, men risken att det blir i lika stor skala som i dag minskar.

Offren blev i många fall uppringda av en man som sade att han jobbade på bankens säkerhetsa­vdelning. Han fick offren att signera sina bank-id för inloggning i banken, vilket möjliggjor­de för bedragarna att länsa deras konton.

Under perioden den 12 januari till den 9 mars i år ska 13 personer ha blivit av med totalt 1,5 miljoner kronor i bedrägerie­rna.

Domen är den första i den här typen av bedrägerie­r. Framöver väntas fler åtal väckas för bedrägerie­r på totalt över 100 miljoner kronor. Över 1 700 anmälninga­r har kommit in från hela landet om bedrägerie­r med bank-id sedan oktober 2017.

”Den här domen har stor betydelse”

JAN OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden