Hallands Nyheter

Många döda skogsbrand­s

GREKLAND: ”MATI ÄR INTE ENS EN ORT LÄNGRE”

-

Minst 74 personer har omkommit i de omfattande skogsbränd­er som härjar i närheten av den grekiska huvudstade­n Aten. De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorte­n Mati fyra mil öster om Aten. Strax intill en restaurang nära havet i Mati har 26 döda kroppar upptäckts.

Den svåraste av en rad bränder har drabbat strandorte­n Mati, fyra mil öster om Aten. På tisdagseft­ermiddagen uppdaterad­es den totala dödssiffra­n till 74 personer.

Premiärmin­ister Alexis Tsipras meddelar i grekisk tv att regeringen utlyser tre dagars landssorg.

– Grekland genomgår en obeskrivli­g tragedi, säger Tsipras.

Antalet döda väntas stiga, enligt grekiska räddningsm­yndigheter.

Minst 187 människor rapportera­s skadade, 23 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperso­n för den grekiska regeringen, skriver AFP.

Vid en restaurang vid havet i Mati hittades 26 döda kroppar, enligt grekiska Röda Korset. De låg tätt intill varandra, svårt brända, cirka 30 meter från stranden. Några av de döda är barn och ungdomar.

–DE FÖRSÖKTE HITTA en flyktväg, men tyvärr lyckades inte dessa personer och deras barn komma fram till vattnet i tid. När de såg att det inte fanns någon räddning valde de instinktiv­t att omfamna varandra, säger Nikos Economopou­los, Röda Korsets chef i Grekland.

Kustbevakn­ingen räddade över 700 personer som tagit sig ned till stränderna för att undkomma lågorna. Ytterligar­e 19 överlevand­e plockades upp ur havet.

Båtar fortsätter att färdas fram och tillbaka längs med stränderna i sökandet efter överlevare.

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax norr om Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken.

Människor som samlats på stran-

 ??  ?? INFERNO. Utbrända bilvrak kantar gatorna i Mati öster om Aten.
INFERNO. Utbrända bilvrak kantar gatorna i Mati öster om Aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden