Hallands Nyheter

Brandskado­rna halverade inom EU

- ROLAND JOHANSSON/TT

Sverige har drabbats av ovanligt många skogsbränd­er i sommar, men i södra Europa är bränderna färre och mindre än tidigare år. Totalt inom EU är den eldhärjade arealen hittills i år bara hälften så stor som genomsnitt­et för de senaste tio åren.

Det framgår av statistik från Effis (European Forest Fire Informatio­n System), en institutio­n inom EU som övervakar brandläget i Europa med hjälp av satellitbi­lder.

DÄR FRAMGÅR ATT cirka 50 000 hektar skog har brunnit hittills (24 juli) i Eu-länderna i år. Detta är långt under det normala. Genomsnitt­et för samma datum under perioden 2008-2017 är 111 716 hektar.

Visserlige­n har skogarna i norra Europa, framför allt i Sverige, eldhärjats i större omfattning än tidigare, men det kompensera­s mer än väl av att brandskado­rna minskat kraftigt i Spanien, Portugal, Italien och Grekland. I Spanien har exempelvis bara 3 600 hektar skog brunnit hittills i år, mot normalt 30 000 hektar vid samma tidpunkt.

Motsvarand­e siffror för Portugal är 1 300 respektive 27 000 hektar, och för Italien 5 300 respektive 23 000 hektar.

– Det brinner mindre i Sydeuropa. Det är en orsak till att många länder har kunnat avvara brandperso­nal till oss, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Han påpekar att läget var helt annorlunda förra sommaren i sydvästra Europa.

– FÖRRA ÅRET hade man väldiga problem, främst i Portugal, med massiva skogsbränd­er. Men nu har det varit svalare och lite blötare på hela Iberiska halvön, vilket har minskat brandriske­n, säger han.

–Även i Ryssland har det bitvis varit svalare och på Balkan var det blötare i juni, medan det var varmt och väldigt torrt i Sverige. Det är sällan samma väder överallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden