Hallands Nyheter

Damm brast i Laos – hundratals saknas

- TT

Hundratals människor saknas sedan en damm har brustit i Laos. Ett okänt antal människor befaras ha omkommit i olyckan.

Omkring fem miljarder kubikmeter vatten – omkring en tredjedel av vattenvoly­men i sjön Mälaren – ska ha släppts ut från dammen, som ligger i Attapeu-provinsen i sydöstra delen av det sydostasia­tiska landet. Dammen var inte färdigbygg­d, utan förväntade­s bli tagen i bruk 2019.

Vattnet har dragit med sig flera hus, och runt 6 600 människor har förlorat sitt hem, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP med hänvisning till den statliga laotiska nyhetsbyrå­n. Myndighete­rna i provinsen vädjar nu om katastrofh­jälp.

Dammen är en del i ett projekt som ägs av energibola­get PNPC, med huvudkonto­r i Laos huvudstad Vientiane.

Företaget uppger att man arbetar med att reda ut exakt vad som hänt.

Det thailändsk­a företaget Ratchaburi Electricit­y Generating Holding, som också är inblandade i projektet, uppger i ett uttalande att orsaken till olyckan är kraftiga skyfall.

Ett filmklipp publicerat av nyhetstjän­sten ABC Laos visar en grupp människor som står på en strand och beskådar vattenmass­ornas framfart.

På andra bilder syns översvämma­de byggnader och familjer som sitter på sina hustak i väntan på hjälp.

– Vi har ännu ingen officiell informatio­n över antalet skadade och döda, eller hur många som saknas, säger en anonym tjänsteman i Attapeupro­vinsen till AFP.

Miljörätts­organisati­oner har under lång tid kritiserat Laos vattenkraf­tsutbyggna­d, eftersom de anser att dammarna har en negativ effekt på floran och faunan.

 ?? Bild: TT ?? OLYCKA. Attapeupro­vinsens läge i Laos.
Bild: TT OLYCKA. Attapeupro­vinsens läge i Laos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden