Hallands Nyheter

I grekisk katastrof

- TT

den plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

Resebolage­t Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabb­ade området, rapportera­r Ekot i Sveriges Radio. Svenskarna evakuerade­s till hotell i centrala Aten sent på måndagskvä­llen.

– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skadats, säger Per Karlsson på utrikesdep­artementet­s presstjäns­t till TT.

UD UPPMANAR SVENSKAR som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktio­ner från de lokala myndighete­rna.

Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionäre­r och barn som åker på läger.

”Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun.”

–MATI ÄR INTE ens en ort längre. Jag såg lik och utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

Femton bränder bröt ut samtidigt på måndagen enligt regeringen­s talesman. Branden runt Mati har begränsats, men en annan brand rasar kring hamnstaden Kineta, cirka fem mil väster om Aten.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och Grekland har, liksom Sverige, vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna. Hjälp väntas från bland annat Cypern.

MARCUS PERSSON

* I Sverige har cirka 25000 hektar skog eldhärjats hittills, vilket är långt över det normala för svenskt vidkommand­e. * I södra Europa däremot är bränderna få och små hittills, bortsett från den stora branden utanför Aten i Grekland. * Den eldhärjade arealen i hektar hittills i år i några länder i Sydeuropa, jämfört med det årliga genomsnitt­et för perioden inom parentes:

Frankrike: 2 300 (3 000)

Spanien: 3 600 (30 000)

Portugal: 1 300 (27 000)

Italien: 5 300 (23 000)

Grekland: 1 900 (6 700)

Källor:

 ?? Bild: THANASSIS STAVRAKIS/TT ??
Bild: THANASSIS STAVRAKIS/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden