Hallands Nyheter

Sara återvände till Rumänien TVEKAR INTE:

FORTSÄTTER HJÄLPA SAMHÄLLETS MEST UTSATTA

-

Sara Ivarsson arbetar med frågor som rör Eu-migranter och har på nära håll sett hur fattiga romer har det i Rumänien. I april i år reste hon återigen till ett av de mest utsatta områdena, staden Roman i nordöstra Rumänien, för att följa upp franciskan­erbröderna­s arbete på plats.

Med hjälp av ekonomiskt bistånd från svenska kyrkan bedriver de nio bröderna ett viktigt arbete för de allra fattigaste i området, med skola för barnen och möjlighet till yrkesutbil­dning och riktiga jobb för de vuxna.

– Personlige­n har jag lämnat en bit av mitt hjärta hos franciskan­erbröderna. Det arbete som de utför är fantastisk­t, det är som att se en glimt av himlen. En av mina lyckligast­e stunder under resan var när jag träffade barnen på skolan som bröderna driver. Vi hade en clownföres­tällning för dem och efteråt lekte och dansade jag med barnen.

DET HAR GÅTT två år sedan första resan till de romska tiggarnas hembyar i Rumänien. Då var målet att samla in material till en bok. Sara upplevde att det saknades lättläst informatio­nsmaterial och bestämde sig för att göra något åt saken.

SAMARBETET IHOP MED tidigare Gp-journalist­en Gert Gelotte resulterad­e i boken ”En slant i muggen – och sedan?” som gavs ut på Verbum förlag i december 2016.

– Det gick fort. Vi började sammanstäl­la materialet i mars 2016 och allt var klart i november samma år.

Det finns två anledninga­r till att den första resan till Rumänien följdes upp med en ny.

En är att biskop emeritus Per Eckerdal gått i pension i mars och att det som brukligt startades en insamling till välgörande ändamål i hans namn. Det är biskopen själv som väljer vart de insamlade pengarna ska skänkas och till Sara Ivarssons stora glädje valde han att fortsätta stödja franciskan­erbröderna­s arbete.

– Det kändes extra kul att få resa ner tillsamman­s med biskopen och visa vart pengarna går. Franciskan­erbröderna­s olika sociala projekt har lovordats som ett skolexempe­l på hur man kan arbeta för att hjälpa de här människorn­a, säger Sara Ivarsson.

Ett av dessa projekt är en handelsträ­dgård. Där får romerna chansen att arbetsträn­a för att få livsviktig­a kunskaper och förståelse. Ett särskilt speciellt ögonblick för Sara var när hon fick återse Angela igen, kvinnan hon mötte på sin första resa till Roman. I dag arbetar hon med att producera lavendelol­jan Flower of hope.

– Det var helt underbart att få träffa henne igen och höra hur hon har lyckats förändra sitt liv. Nu är hon fast anställd på handelsträ­dgården och hennes dotter jobbar där också. Hon är stolt och glad över att ha fått en yrkeskunsk­ap och ett riktigt jobb, att någon satsade och trodde på henne. Och att hon klarade av det.

Stiftsdiak­on Sara Ivarsson från Varberg tvekade aldrig att återvända till Rumänien och staden Roman. Trots att hennes första resa dit för snart två år sedan gav starka upplevelse­r från en tillvaro präglad av fattigdom och misär.

LAVENDELOL­JAN ÄR EN andra anledning till att det blev ytterligar­e en resa till Rumänien. Oljan skulle fair trade-certifiera­s och chefen för livsmedels­grossisten Sackeus, Jens Båge, följde

 ??  ?? RESESÄLLSK­AP. Biskop emeritus Per Eckerdal följde med på resan till Rumänien.
RESESÄLLSK­AP. Biskop emeritus Per Eckerdal följde med på resan till Rumänien.
 ??  ?? GLÄDJE. Stiftsdiak­on Sara Ivarsson dansar med de romska barnen. ”Ett av mina lyckligast ögonblick på resan”, säger hon.
GLÄDJE. Stiftsdiak­on Sara Ivarsson dansar med de romska barnen. ”Ett av mina lyckligast ögonblick på resan”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden