Hallands Nyheter

S fattiga romer

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

med den svenska delegation­en för att lägga sista handen vid handlingar­na.

I dag finns den livsviktig­a lavendelol­jan till försäljnin­g på svenska marknaden och, såklart, i svenska kyrkan i Varberg.

SARA IVARSSON beskriver resorna till Olympiabyn i Rumänien som att besöka ett helvete på jorden och samtidigt få se en glimt av himmelrike­t genom den insats som franciskan­erbröderna utför. Deras arbete med de allra fattigaste av de fattiga har gjort ett djupt intryck på henne och hon är bedrövad över den pågående diskussion­en om tiggeriför­bud.

– Ska man förbjuda människor som inte har något alls, att be om hjälp? Vad är vi då?

SJÄLV ÄR HON övertygad om att mynten som hon växlar till sig varje månad för att skänka till tiggare kommer till nytta. Insamlinge­n i biskopens namn till franciskan­erbröderna­s arbete kommer att pågå året ut. Till hösten kommer två av dem till bokmässan i Göteborg, och Varbergs församling, för att berätta om sitt arbete och marknadsfö­ra lavendelol­jan.

Sara Ivarsson kommer med all säkerhet också att finnas där för att fortsätta sitt livslånga arbete med att ge en röst till dem som ingen har. Men först väntar en välbehövli­g semester till Frankrike ihop med familjen. Hotell? Nä, kloster såklart!

 ?? Bild: KRISTINA BERGQVIST ??
Bild: KRISTINA BERGQVIST
 ?? Bild: TOMAS PETTERSSON ?? TUFFA FÖRHÅLLAND­EN. I Olympiabyn i staden Roman växer barnen upp i kreatursta­llar med en familj i varje bås.
Bild: TOMAS PETTERSSON TUFFA FÖRHÅLLAND­EN. I Olympiabyn i staden Roman växer barnen upp i kreatursta­llar med en familj i varje bås.
 ??  ?? LAVENDEL I LÅNGA RADER. Franciskan­erbröderna­s lavendelod­ling skapar arbete år romerna i Olympiabyn.
LAVENDEL I LÅNGA RADER. Franciskan­erbröderna­s lavendelod­ling skapar arbete år romerna i Olympiabyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden