Hallands Nyheter

Snårig väg innan VAR finns i allsvenska­n

- MAKOTO ASAHARA/TT

domarna.

Att vara eller icke vara? Oavsett vad svaret är för svensk del så är det en lång väg att gå innan VAR eventuellt kan bli verklighet i allsvenska­n. – Från domarhåll är vi aldrig negativa till att ta hjälp av teknik men det är inte bara att köra igång direkt, säger domarbasen Stefan Johannesso­n.

Videodomar­e, eller VAR som det officiellt heter, blev en del av varje fotbollsti­ttares vardagsvok­abulär under VM. I Tyskland och Italien har det redan implemente­rats i seriespele­t. I Spanien sker det till hösten.

”Vill svensk fotboll ha det så vill vi ha det också.” STEFAN JOHANNESSO­N domarbas SVFF

VAR (video assistant referees) användes under VM i Ryssland och har bland annat använts i Serie A och Bundesliga och ska testas i La Liga den kommande säsongen.

Om domaren eller de assisteran­de domarna är osäkra på om hela bollen är över mållinjen, om någon ska få rött kort eller vid straffsitu­ationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

Videograns­kning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

DAGS FÖR ALLSVENSKA­N också? Dit är det dock lång väg kvar.

– Första instansen är att klubbarna vill ha det. Och vill de ha det måste det slås igenom på förbundsmö­tet. Och om alla vill ha det kommer vi inte sätta stopp. Vill svensk fotboll ha det så vill vi ha det också, säger Svenska fotbollför­bundets domarbas Stefan Johannesso­n.

Så om klubbarna vill så är den röda mattan upplagd för Var-bussen att åka rakt in på de allsvenska arenorna?

Nja, inte direkt. För det är efter beslutet tagits som den riktiga utmaningen inleds. Stefan Johannesso­n, domarbas i SVFF, är positiv till teknisk hjälp för domarna.

– Om det bestäms på förbundsmö­tet så skulle jag gissa på att det ligger två år fram i tiden till vi kan ha det. Det är en massa steg genom Fifa där de måste godkänna varje steg. En massa utbildning, en massa instanser som ska säga sitt, säger Johannesso­n och fortsätter:

– Sedan måste du ha en testperiod. Ett års test på, låt oss säga svenska cupen. Fifa har testat det i 972 matcher innan det kom till VM.

LÄGG DÄRTILL ATT det finns en ekonomisk och logistisk aspekt i det hela, då ett Var-system är allt annat än gratis och därmed skulle innebära en rejäl kostnad för svensk fotboll. Dessutom kräver ett Var-system ett antal domare som i varje match sitter i ett rum fyllt av Tv-skärmar, antingen i en buss vid matcharena­n eller i en central i till exempel Stockholm.

– Vi har tolv domare i allsvenska­n * * * i dag. Ska de då också sitta i en buss? Har vi så många domare som det krävs för att genomföra det? frågar sig Johannesso­n.

Enligt Mats Enquist, ordförande i Svensk Elitfotbol­l, har frågan ännu inte varit uppe för diskussion bland klubbarna.

– Vi har det inte på dagordning­en i dag. Sedan vet man inte, det kan lyftas antingen av förbundet eller klubbarna. Men om man ska göra något så starkt så kommer det föregås av en väldigt lång diskussion mellan Sef, klubbarna och förbundet, säger Enquist.

 ?? Bild: THANASSIS STAVRAKIS ?? VAR, videodomar­e, användes flitigt under VM i Ryssland. Det lär dock dröja ett tag innan vi får se samma teknik användas av de allsvenska
Bild: THANASSIS STAVRAKIS VAR, videodomar­e, användes flitigt under VM i Ryssland. Det lär dock dröja ett tag innan vi får se samma teknik användas av de allsvenska
 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN ?? VILL TESTA.
Bild: BJÖRN LINDGREN VILL TESTA.
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? SKEPTISK. Kristoffer Olsson ställer sig skeptisk till videograns­kning.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL SKEPTISK. Kristoffer Olsson ställer sig skeptisk till videograns­kning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden