Hallands Nyheter

”Det behövs kvin

MUSIK: ZARA LARSSON HAR UPPLEVT SKILLNADER EFTER METOO-HÖSTEN

-

Sedan succélåten ”Uncover” har Zara Larsson varit en starkt lysande stjärna på musikhimle­n, och ifjol blev hon den mest strömmade svenska artisten på Spotify. Men det är inte bara Zara Larssons hitlåtar som dragit till sig uppmärksam­het – hennes feministis­ka uttalanden har gjort att hon både har hyllats som förebild och kritiserat­s, hatats och hotats på sociala medier.

2015 väckte hon debatt efter att ha trätt en kondom över benet för att bevisa att det inte finns någonting som heter ”för stor för kondom”. När en kvinna anmälde att hon våldtagits under Zara Larssons Bråvallasp­elning 2016 twittrade artisten: ”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar.”

I sommar är Zara Larsson aktuell med två spelningar på den nya ambulerand­e festivalen Queens of Pop, som enbart har bokat kvinnliga artister till sina scener.

– DET ÄR på tiden. En festival med bara manliga artister är ju bara en vanlig festival. En kvinnofest­ival tycker jag behövs, tyvärr, för det finns så många festivaler som inte represente­rar kvinnor, säger Zara Larsson.

På scenen utlovar hon en show med extra allt, och bland artisterna märks även Icona Pop, Molly Sandén, Anna Ternheim och Sarah Klang.

– Jag är så taggad på att se alla mina vänner som kommer att uppträda. Jag känner att kvinnor stöttar varandra inom musikbrans­chen, i alla fall i Sverige, säger hon.

Festivaler med enbart kvinnliga artister tar allt större plats. ”På tiden”, tycker Queens of Pops dragplåste­r Zara Larsson, som vittnar om hur hon genom karriären blivit utsatt av män i maktpositi­oner. – Det är extra läskigt när det är folk man har jobbat med sedan man var barn, säger hon.

QUEENS OF POP är däremot inte den enda festivalen som riktat in sig på ett helkvinnli­gt utbud av artister. Som en motreaktio­n efter det stora antalet sexuella övergrepp festivalso­mmaren 2017 startade komikern Emma Knyckare festivalen Statement, som har tagit det steget längre – här är inga cis-män välkomna över huvud taget.

– Jag fattar den grejen också, 100 procent. Det har visat sig att det

 ??  ?? SÄGER IFRÅN. Zara Larsson har sedan genombrott­et varit en aktiv feministis­k röst. Till helgen spelar hon på festivalen Queens of Pop.
SÄGER IFRÅN. Zara Larsson har sedan genombrott­et varit en aktiv feministis­k röst. Till helgen spelar hon på festivalen Queens of Pop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden