Hallands Nyheter

Nofestival­er”

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

inte är säkert att gå på festival med män. Kvinnor är trötta på att känna sig osäkra i publikhav eller på campingen. Sedan är det något ”creep” som står bakom en eller följer efter en eller gör ännu värre saker, säger Zara Larsson.

MEN TROTS ATT sexuella övergrepp fortfarand­e är ett problem i samhället har Zara Larsson märkt av ett förändrat klimat inom musikbrans­chen sedan höstens Metoo-kampanj – inte minst då personer hon tidigare arbetat med fått sparken.

– Åh Gud, jag lever livet varje gång jag ser en rubrik att ”blabla har avgått” eller ”resignat” eller vad det nu kan vara. Jag tror att det kommer att ge möjlighet till kvinnor att ta maktpositi­oner. Har du själv varit utsatt för de här personerna?

– Jag har definitivt varit med om ”inappropri­ate things” som * Queens of Pop – med artister som Zara Larsson, Icona Pop, Molly Sandén, Anna Ternheim, Alma, Sarah Klang, Janice, Rhys, Julia Adams och Lova. Äger rum i Helsingbor­g den 27/7 och i Uppsala den 3/8. * Putte i parken Stockholm – med artister som Esther Vallee, Mimi Werner, Py Bäckman, Amanda Fondell, Hanna X Andrea och Orkid. Äger rum i Kungsträdg­ården i Stockholm den 27/7–28/7. * Statement – festival där bara kvinnor, icke-binära och transperso­ner är välkomna. Artister som Cleo, Loreen, Frida Hyvönen, Joy, Beatrice Eli och Ionnalee/iamamiwhoa­mi uppträder. Äger rum på Bananpiren i Göteborg den 31/8–1/9.

inte har känts bra. Det har hänt på middagar, man har haft en trevlig stund och sedan oj, nu var det en

* – Jag tror inte hon vill det faktiskt. Vi gör väldigt olika musik. Nu har hon släppt en väldigt poppig låt för ett tag sedan men det är inte det hon står för egentligen skulle jag säga. – Jag tror det är väldigt viktigt för henne att inte bara förknippas med mig och att hon ska rida på den vågen, men det är klart att jag vill stötta henne i allt och om hon hade velat det är klart att jag hade kunnat göra det. hand på mitt lår, en liten viskning i örat, ”Vad bor du på för hotellrum”. Jag bara ”Vadå ska du dit eller, du är ju typ 70 år?”. Eller du vet ”Asså Gud, du har blivit en riktig kvinna”. Det är extra läskigt när det är folk man har jobbat med sedan man var barn, säger Zara Larsson.

PÅ SENARE TID har Zara Larsson noterat att hon inte längre skapar rubriker och reaktioner i samma utsträckni­ng som tidigare, någonting hon kopplar ihop med att hon har slutat blogga för att ge mer plats åt musiken.

– Och det är jävligt skönt faktiskt. Jag står fortfarand­e för det jag tycker och säger, men det är ändå härligt att kunna fokusera på andra grejer, på sig själv, och inte behöva vakna upp mitt i natten med ångest för att gamla gubbar skriver ”fuck you”, säger hon. Gamla testamente­t (GT) är i huvudsak skrivet på hebreiska. Det är ovanligt att det görs översättni­ngar av hela Gamla testamente­t från det hebreiska grundspråk­et till svenska. Här är en kort historik. * 1541: Gustav Vasas bibel. Första svenska översättni­ngen av GT. Inte översatt från grundspråk­et, i stället i huvudsak från Luthers tyska bibel och latinska översättni­ngar av texten. * 1793: Det Gustavians­ka bibelverke­t. Det första stora arbetet att översätta hela GT från grundspråk­et (1). * 1878: Från Bibelkommi­ssionen, den mest ordagranna översättni­ng av GT som gjorts till svenska (2). * 1903/1917: Bibelkommi­ssionens slutliga översättni­ng. Upphöjs till så kallad Normaluppl­aga 1903 och ingår sedan i 1917 års översättni­ng (3). * 1911: Fribaptist­en Helge Åkessons översättni­ng. Gavs ut postumt (4). * 1999: Den senaste Bibelkommi­ssionens översättni­ng. Kallas Bibel 2000. Den som används i många kyrkor i dag (5). * 2017: Nubibeln, huvudövers­ättare Aila Annala (6).

 ?? Bild: ROB GRABOWSKI ?? ...att samarbeta med sin syster Hanna Larsson, som också är artist:
Bild: ROB GRABOWSKI ...att samarbeta med sin syster Hanna Larsson, som också är artist:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden