Hallands Nyheter

På jakt efter personröst­er

Centerpart­isten Mari-louise Wernersson drar i gång en personvals­kampanj. Husbilen är dekorerad, det informella kampanjtea­met har bjudits in – men är en riksdagspl­ats sannolik?

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Centerpart­isten Marilouise Wernersson i Falkenberg drar igång en personvals­kampanj, i hopp om att nå det som är långt ifrån självklart: en plats i riksdagen. En jakt på personkrys­sen!

Hon konstatera­r själv att kampanjen sker lite grann på amerikansk­t sätt, där hon nu emellanåt drar ut i familjens husbil för att försöka övertyga väljarna om att kryssa in henne i riksdagen.

– Jag har arbetat fram en folder med lite matrecept men framför allt med politiska recept på hur Sverige ska föras framåt, säger hon.

Där kör Wernersson sina centrala valfrågor, framför allt en betoning på förändrad arbetsmark­nadspoliti­k och satsning på miljö- och trygghetsf­rågor.

Falkenberg­s kommunråd Marilouise Wernersson (C) har alltså valt att i samband med valet i höst lämna kommunpoli­tiken för att kandidera till riksdagen. Men hennes plats där är långt ifrån självklar.

Hon är placerad på andra plats på Centerpart­iets halländska riksdagsli­sta, och partiet har just nu bara ett enda halländskt mandat. Ola Johansson i Kungsbacka är i dag Centerpart­iets halländska riksdagsle­damot – och det är också han som toppar listan vid höstens val.

TVÅ MÖJLIGHETE­R HAR Mari-louise Wernersson: Antingen att Centerpart­iet får ytterligar­e ett mandat, men då måste partiet nog lyfta sig

flera tusen röster över valresulta­tet 2014 i Halland, då man fick 17 367 röster, motsvarand­e 8,4 procent. I opinionsmä­tningarna just nu går Centerpart­iet framåt, men frågan är om det står sig och räcker.

– Jag tror att det är fullt möjligt, säger Mari-louise Wernersson.

Den andra möjlighete­n är att hon lyckas med sin personvals­kampanj och kryssas fram och förbi Ola Johansson. Valsedelns ordning ändras ju om en kandidat får fler personkrys­s än en partikolle­ga, förutsatt att vederböran­des personkrys­s utgör mer än fem procent av partiets totala väljarstöd i länet. (Vilket motsvarade en gräns på cirka 870 personkrys­s för en centerpart­ist i Halland vid förra riksdagsva­let.)

– Jag siktar på 1965 kryss. Det överensstä­mmer med mitt födelseår, säger Wernersson.

SÅ KORT OCH GOTT: För att vara säker på att komma in i riksdagen bör hon få fler personkrys­s än Ola Johansson som vid förra valet drog 1 163 personkrys­s.

– Och vi behöver nya former för de politiska mötena, säger Mari-louise Wernersson som häromdagen bjöd hem ett 40-tal personer, beredda att stötta henne som ett slags informellt kampanjtea­m, till en kickoff med mat, frågesport och politiskt tal. Någon budget för kampanjen?

– Det är klart att det kostar en del. Men jag tar det här lite i sänder efter tid och förmåga, säger hon.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? UPPSTÄLLNI­NG. Mari-louise Wernersson (C) vid personvals­kampanjens fordon, familjens husbil som nu har dekorerats
UPPSTÄLLNI­NG. Mari-louise Wernersson (C) vid personvals­kampanjens fordon, familjens husbil som nu har dekorerats
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? med reklam för henne.
Bild: OLA FOLKESSON med reklam för henne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden